Geboortezorg
In de discussie over de herinrichting van de spoedzorg in Nederland komt de geboortezorg nogal eens onder druk te staan. Reden voor de vragen: hoe staat het eigenlijk met de kwaliteit van onze geboortezorg? Wat is de invloed van de krappe arbeidsmarkt en schaalvergroting? Wat is passende geboortezorg? En in welke toekomstscenario’s kunnen we de geboortezorg kwalitatief gelijk houden of misschien wel beter maken? In een serie artikelen geeft Zorgvisie antwoord op deze vragen.
‘Geef elk ziekenhuis een beschikbaarheidsbijdrage’
De afname van het ziekenhuisaanbod van acute verloskunde de afgelopen tien jaar, knaagt aan de gemoedsrust van zwangeren. Volgens gezondheidseconoom Arne Bouma zijn we doorgeslagen in efficiency en is de rek uit het systeem.
‘Die kraamzorg, daar heb ik niet zoveel aan gehad’, zeggen steeds meer vrouwen
Personeelstekorten bedreigen de kwaliteit van de geboortezorg. De branche zet alles op alles om de schaarse capaciteit eerlijk te verdelen. Marjolein van Gelderen van de Geboortebeweging: "We moeten durven kiezen voor wie de zorg echt nodig heeft."
Integrale geboortezorg: ideaal, maar nog altijd marginaal
Integrale bekostiging lijkt op papier dé oplossing voor passende geboortezorg. Toch zijn de reacties sinds de invoering, onder meer in een RIVM-rapport, lauw. Dit is deel drie van een serie over de kwaliteit van geboortezorg in Nederland.
‘Het systeem dwingt je tot discriminerende zorg’
De uitkomsten in de Nederlandse geboortezorg hangen af van wie je bent. In 'Baren buiten de box' laat verloskundige, docent en wetenschapper Bahareh Goodarzi zien hoe groot het probleem van verschillen en discriminatie is.
‘Een regeling rond zwangerschapsrust kan enorm verschil maken’
Betaalbare, toegankelijke en duurzame zorg staat of valt bij maatschappelijke keuzes. Ook in de geboortezorg. Dat ligt echter erg gevoelig in een stelsel waar de wil van het individu steeds meer wet is geworden.