Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ZN: ‘Bij inhaalzorg gaat het ook om de onbekende patiënten’

Fijneman: ‘We nemen onze verantwoordelijkheid, zeker nu er te weinig capaciteit is en de wachtlijsten te lang worden.’ In de Zorgvisie-serie over inhaalzorg geven Georgette Fijneman en Joep de Groot inzicht in de rol en bijdrage van de zorgverzekeraars.
Georgette Fijneman + Joep De Groot Zv
Georgette Fijneman (Zilveren Kruis) en Joep de Groot (CZ).

Georgette Fijneman (bestuursvoorzitter Zilveren Kruis) en

Registreren

1 REACTIE

  1. Dat ZN trots mag zijn op de gezamenlijkheid, die de aanpak van de pandemie door ” de Zorg” mogelijk maakte, staat buiten kijf. Dat ze hiermee de genadeloze verdeeldheid met de enorme concurrentieslag en klantenafpikkerij vanuit de “marktwerking” ook om zeep zal moeten gaan helpen is misschien mooi meegenomen voor het ‘zorgklimaat’. Preventief nadenken en voorbereiden op een nieuw virus is mooi, maar laat onverlet, dat de snel verslechterende gemiddelde gezondheid van de Nederlander, maar zeker de sterk verminderde lichamelijke en mentale weerbaarheid van de jongere generaties, ook op het preventie-netvlies van de ZV moet komen staan. Het werd duidelijk dat het virus geen genade had voor de volwassenen met een ongezonde leefstijl, die geen reserves hadden in hun longvitaliteit ( adipositas, stijveromp/rug, onderliggend lijden). De jeugd leek gespaard, maar…
    Uit hun eigen data turfde het VerweyJonkerInstituut in haar rapportage (April 2019)over de jeugd, dat er 1,3 miljoen 0-25-jarigen zijn met een geregistreerde ( er wordt voor betaald!) chronische diagnose. Tel daar de vele acute blessures eens bij van al die jongeren die door hun ongezonde houding en veel te stijf bewegingspatroon door hun zittende leefstijl in de problemen komen. Zelfs onze zwangeren, onze militairen (>60% uitval in fysiek zwaardere opleidingen) en onze topsporters komen in grote getalen extra zorg consumeren. En dat in de wetenschap (RIVM), dat ze door hun vroeg ingezette sedentaire leefstijl in de groeifase vroeg of laat sowieso in de stille pandemie van chronische aandoeningen (inclusief kanker) terechtkomen. Over de vroege degeneratie van gewrichten en tussenwervelschijven wisten we al heel erg lang, dat een “slechte houding” door teveel en teveel verkeerd zitten en weinig buitenspelen daar voor verantwoordelijk was. Dat ook de steeds frequenter en vroegere degeneratie van ons zenuwstelsel en onze hersenen haar belangrijkste ontstaansfactor in deze vroeg ingezette leefstijl heeft zal de ZV ( en de Overheid) aan het denken en rekenen moeten zetten. Zet bij de jeugd alle preventiemuntjes in!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.