Home 2024
Laatste artikelen
Opinie: Duurzaam omgaan met medicijnen is goed voor patiënt, zorgsector en overheid
Artsen hebben niet alleen de plicht om zorg te dragen voor de patiënt, maar ook voor de planeet waarop die patiënten leven. Om deze transitie naar een andere manier van het voorschrijven van medicijnen op grote schaal te realiseren, is krachtig Europees beleid dat farmaceuten dwingt om open te zijn over de milieu-impact van hun medicijnen, onmisbaar.
Samenwerking dringt duur medicatie- en zorggebruik terug
De samenwerking tussen ziekenhuizen en verzekeraars rond dure geneesmiddelen werpt haar vruchten af. In drie jaar tijd heeft regiebureau voor dure medicijnen Treatmeds met haar interventies 34 procent minder medicatiegebruik gerealiseerd, 1.911 dagbehandelingen voorkomen en 43 miljoen euro bespaard. De besparing kan oplopen tot 400 miljoen euro.
Frustratie intensivisten over minder en niet meer IC-bedden
Wat waren ze blij. De intensivisten zagen in het Integraal Zorgakkoord dat er 35 miljoen euro zou worden vrijgespeeld voor de opschaling van de IC-capaciteit naar 1150 bedden. Inmiddels lijkt het erop dat ze zijn afgescheept met loze woorden op papier. Er is nog niets gebeurd om de IC-capaciteit te verhogen.
Van onze partner
Van ‘schoonmaak’ naar ‘zorgservice’
Op het netwerkevent van Hago Zorg bespraken HR- en facilitair professionals uit de zorg uitdagingen en oplossingen voor de schoonmaaksector. Peter Paul Wiegmans van Hago Zorg vertelde hoe zijn bedrijf inspeelt op het veranderende zorglandschap. ‘Wij kunnen bepaalde taken efficiënter en goedkoper uitvoeren.’
Jojo-beleid gaat ggz niet uit de knel helpen
De gigantische wachtlijsten en het personeelstekort in de ggz zijn niet eenvoudig oplosbaar met een magic bullet. “Zorg voor consistentie in beleid, op basis van een visie. Ga nou niet jojo-en.”
Zeven ziekenhuizen: ‘Fleur, we have a problem’
“Fleur, we have a problem” is de ludieke titel van een serieus rapport door de zeven samenwerkende mProve-ziekenhuizen. Ze schetsen de grootste obstakels die met technologische innovatie op te lossen zijn. Met stip boven aan staan de matige ict-randvoorwaarden.
Opinie: De zorgvrager is afhankelijk van de zorgverlener
Een gesprek tussen RVS-voorzitter Bussemaker en rapper Hutak over de afhankelijkheidsrelatie tussen een zorgvrager en zorgverlener zette Lineke Verkooijen aan tot het schrijven van een column.
Nieuwe lector passende zorg: ‘Er gebeurt nu veel, maar te veel los van elkaar’
De afgelopen tien jaar onderzocht Pim Valentijn verschillende vormen van netwerkzorg en de effecten ervan op internationaal niveau. Hij keek naar de kwaliteit van zorg en de ervaring van patiënten daarbij. Als lector Waardegedreven en Passende Zorg wil hij nu de aansluiting maken van onderzoek naar praktijk in Nederland.
Poll: Hogere tarieven voor zorgaanbieders drijven de kosten alleen maar op
Rechters hebben zorgverzekeraars dit jaar tot twee keer toe op de vingers getikt omdat ze zorgaanbieders te lage tarieven betalen, zo meldde Skipr afgelopen week. Zorgverzekeraars houden onvoldoende rekening met de stijgende kosten waar zorgaanbieders mee te maken hebben, zoals personeelskosten die stijgen door cao-afspraken, vinden de rechters. De tarieven moeten dus omhoog.
Jaap van den Heuvel: ‘Mensen op de afdeling weten het beter dan ik’
In deze Agenda de week van Jaap van den Heuvel, interim voorzitter van de Sint Maartenskliniek: "Het is de uitdaging om de sfeer goed te houden, en zakelijk te blijven."