Tijdens de LHV-ledenraad op dinsdag 5 februari staan 16 van de 23 huisartskringen positief tegenover het convenant LSP, 5 stemmen tegen en 2 kunnen geen keuze maken. Daarmee lijkt 30 procent vooralsnog niet te geloven in het systeem. In het convenant is vastgelegd dat de LHV zich hard gaat maken om 95 procent van de huisartsen voor 2016 aangesloten te krijgen op het systeem. Daarvoor moet nog wel wat gebeuren, erkent Paul Habets, vicevoorzitter van de LHV. De verdeeldheid komt volgens Habets doordat huisartsen nog onzeker zijn over de werking van het systeem. Huisartsen in Amsterdam en Almere tonen openlijk hun onzekerheid. Tijdens een bijeenkomst geven de leden aan dat zij zich afvragen hoe groot de kans is dat zorgverzekeraars en overheid toch bij de gegevens komen.
Aansprakelijkheid
Ook de aansprakelijkheid en het toezicht op het gebruik van de gegevens zorgen voor onzekerheid. Verder zien sommige huisartsen de voordelen van het systeem niet in. Ondanks dat verschillende partijen als VZVZ, de LHV en het ministerie van VWS regelmatig informeren over het LSP, blijkt dat niet genoeg om de twijfel weg te nemen. Die twijfel wordt mede veroorzaakt doordat tegenstanders als belangenvereniging VPHuisartsen en onderzoeker Guido van ’t Noordeinde goed communiceren waarom zij tegen de uitwisseling via het LSP zijn. Willen de verschillende organisaties dat huisartsen en andere zorgverleners snel overstappen op het LSP, dan moeten zij bewijzen dat het systeem daadwerkelijk iets toevoegt. Laat hen zien dat het systeem werkbaar is en dat de uitwisseling van patiëntgegevens de zorg echt verbetert.
Discussie
Veiligheid en privacy horen geen onderwerp van discussie te zijn, dat moet zo goed mogelijk geregeld zijn. Totdat aan deze voorwaarden is voldaan, zullen veel artsen blijven twijfelen.