Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Speelveld

Mark van Dorresteijn
Ontwikkelaars van software en technologie moeten ruimte krijgen om te experimenteren met medische technologie zonder dat de ‘echte wereld’ daar iets van merkt. Het idee komt van Google-topman Larry Page. Hij maakt een sterk punt.
Speelveld

Het heeft iets weg van de pilots en proeftuinen waar we in Nederland zo dol op zijn, maar Page wil een stap verder. Hij vergelijkt zijn idee met het Burning Man festival: een evenement waar alles wat er gebeurt, is ontwikkeld door de inwoners van het tijdelijke festivaldorp. De inwoners van Burning Man zijn zowel ontwikkelaar van als deelnemer aan het festival. Page wil eenzelfde opzet voor de zorg om te ontdekken welke sociale effecten een vinding heeft in een grote groep, zonder de rest van de wereld te beïnvloeden. Zijn schreeuw om innovatie komt deels voort uit frustratie.

Importeren van patiëntendossiers

Google trok begin 2013 definitief de stekker uit Google Health, een online platform waarop mensen zelf hun gezondheid konden managen. Afgezien van wat technologieliefhebbers en hun verzorgenden maakte niemand gebruik van het platform. Page blijft hameren op de starre wet- en regelgeving waardoor Google Health is mislukt. Een alternatief gezondheidsplatform is Microsoft Health Vault. Maar daar komt een bezoeker nog niet verder dan het koppelen van medische apparaten als stappentellers, bloeddrukmeters en weegschalen. Het importeren van een patiëntendossier of een medicatieoverzicht is in Nederland voorlopig nog niet aan de orde.

Tegenstand

Naast wet- en regelgeving zorgen tegenstanders van het delen van medische gegevens voor stilstand. Zij zien beren op de weg en sparen kosten noch moeite om het delen van informatie tegen te gaan. Natuurlijk zijn zorgverleners mede-verantwoordelijk voor de bescherming van privacy, maar mogen burgers zelf ook iets beslissen over hun privacy?

Ruimte

Tegenstanders kunnen overtuigd worden door te laten zien dat concepten werken. En daarvoor is experimenteren in de praktijk nodig. Blijven hangen in discussies over wat er mogelijk fout kan gaan, werkt verstikkend. Geef technologiebedrijven de ruimte om uit te vinden wat er allemaal mogelijk is. Wie weet, is het zo erg nog niet.

1 REACTIE

  1. Het werkelijke probleem is niet privacy maar zijn de belangen van de zorgaanbieders. Het zijn niet de patienten die onderzoek (want dat is het eigenlijk) op basis van registratie en declaratiedata tegenhouden, het zijn de professionals, zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Probeer als ziekenhuis maar een aan te tonen dat jouw behandeling doelmatiger is en het zijn de zorgverzekeraars die de benodigde data niet vrij zullen geven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.