Nederland heeft op dit moment 2,6 miljoen 65-plussers. In 2040 zullen dat er 4,6 miljoen zijn. Hierdoor neemt de druk op de kosten van de gezondheidszorg enorm toe. Het maakt de traditionele vorm van opvang onbetaalbaar.
Daarnaast is er in Nederland een tekort aan seniorenwoningen. De woningen die er zijn, voldoen vaak niet aan de eisen die hulpbehoevende senioren en hun verzorgers eraan stellen.
Verder lukt het senioren in deze tijd vaak niet om (snel) hun huis te verkopen, waardoor ze langer in hun niet-aangepaste woning moeten blijven wonen. Met als gevolg dat de thuiszorg een steeds grotere actieradius krijgt en steeds vaker de wijk in moet. Dit kost meer tijd en dus meer geld.
Efficiënte zorg
Willen we de zorg efficiënter krijgen, dan zal technologie een belangrijker onderdeel moeten worden. Technologie afgestemd op de wensen van de klant, met diensten op maat. Een oudere met beginnende dementie heeft andere behoeftes dan iemand die slecht ter been is, diabetes heeft of een andere chronische aandoening.
Cafetaria-model
Het ideaalbeeld is dat senioren door middel van zorgtechnologie diensten op maat krijgen aangeboden. Dit zou via tablets kunnen. Het gebruik van tablets, vooral onder 55-plussers, groeit enorm. Tablets zijn eenvoudig, intuïtief en gebruiksvriendelijk. Zorgverleners zouden op een eenvoudige manier bij deze trend van digitalisering kunnen aansluiten. In seniorenwoningen wordt dan een intelligente module opgehangen (gateway), die beschikt over functionaliteit voor verschillende diensten, bijvoorbeeld alarmering. De gebruiker bepaalt welke diensten hij af wil nemen: het zogeheten “cafetariamodel”.
De gebruiker en de zorgverlener kunnen modulair het pakket van dienstverlening samenstellen. Is iemand slecht ter been? Dan zet je valdetectie in. Het systeem waarschuwt de thuiszorg als iemand valt. Zit je in een rolstoel en wil je op afstand de deur openen? Dat is mogelijk via de tablet, evenals de zonwering bedienen. Als er zich een calamiteit voordoet, dan kan de hulpverlener via een camera de bewoner zien.
Zorg op afstand
Het inzetten van zorg op afstand is geen complexe technische handeling. Ik merk dat het activeren van diensten op een tablet, bijvoorbeeld een iPad, voor senioren prima werkt. Herhaalrecepten bestellen ze voortaan via de tablet. Eén druk op de knop en er is beeldcontact met de zorgverlener of mantelverzorger. Je zou dit beeldzorg kunnen noemen. En sinds 1 januari 2012 zit dit in de reguliere bekostiging van de AWBZ.
Zorg op afstand kan op deze manier bijdragen aan een beter, langer, veiliger en zelfstandiger leven van senioren. De tablet kan zelfs helpen tegen vereenzaming, want contact met buren, vrienden en familie is eenvoudig te maken. De technologie is er klaar voor. Nu is het de beurt aan de zorg om de techniek in te zetten en de trend van extramuralisering op een vriendelijke manier te ondersteunen.
Door Arie Prins,
Adviseur Independent Living bij Ascom
Een belangrijke deel van de oplossing ligt in de techniek in zijn algemeenheid, niet bij een tablet alleen. Dat is in deze slechts een voorbeeld. Techniek helpt een groep ouderen (niet iedereen) langer zelfstandig te wonen. Prettig voor de ouderen en kosten efficiënt. En met een tablet kan straks een deel van de ouderen de domotica voorzieningen eenvoudig en centraal aansturen. Of communiceren met arts, personeel of vrienden en familie. Vanuit de luie stoel, of vanuit bed wanneer dat nodig is.
Ik moet terugkomen op mijn kritiek.
Wat blijkt?
Sinds mijn oma van 92 een Ipad heeft, is ze niet meer dement!
En ook haar zicht is voor 80% teruggekeerd.
Hallelujah!
ICT-ers en zorgverleners die met twee voeten in de klei staan zouden eens nader kennis moeten maken.
Het door de heer Prins geschetste beeld herken ik ab-so-luut niet.
Dat 55-plussers meer gebruik maken van tablets, is best leuk.
Maar: is deze 55 -plusser ook de persoon die langer thuis blijft wonen dankzij die tablet? Ik dacht het niet.
De doelgroep die je wil bereiken, teneinde langer thuis te wonen, weet niet wat een tablet is. Wil ook echt niet weten wat een tablet is. En ook al weet die groep wat een tablet is: ze kan de tablet niet bedienen. Blind/ slechtziend. Dementerend.
En dan aan komen zetten met multitouch capacitieve schermen?
Oma van 92?
Hou eens op met deze nonsens.
Deze oma van 92 blijft niet langer wonen waar ze nu woont dankzij een tablet.
Het toverwoord? Handen aan het bed. Zorg. Nuchter blijven aub.