Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Benelux wil grensloze zorg

Gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Guus Schrijvers is actief in de gezondheidszorg. Hij is auteur van het boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel (ondertitel: Voor hetzelfde geld een betere gezondheidszorg). Schrijvers geeft lezingen en workshops en is lid van enkele stuurgroepen en commissies.
In Hamburg staat een uitstekende prostaatkankerkliniek. Indien nodig wil ik daar terechtkunnen zonder ingewikkelde formulieren in te vullen bij de zorgverzekeraar. Met duidelijke informatie wat deze wel en niet betaalt aan die kliniek of aan mij.
Guus-Schrijvers300.jpg

Lastig is dat betrouwbare informatie ontbreekt over goede zorg in het buitenland. De Benelux-landen (België, Nederland en Luxemburg) zouden hun publiekswebsites met kwaliteitsindicatoren per zorgaanbieder moeten samenvoegen. Ik stel een Benelux-site voor met indicatoren over de kwaliteit van zorg per aandoening en verstrekt door Nederlandse, Belgische en Luxemburgse zorgaanbieders. Woorden van deze strekking sprak Eerste Kamerlid Frank Köhler (SP) en lid van het Benelux-parlement tijdens een bijeenkomst van het parlement op vrijdag 24 maart in Den Haag. Het Benelux-parlement bestaat uit 46 leden afkomstig uit de nationale parlementen van de drie landen. De bijeenkomst had als enige agendapunt patiëntenmobiliteit en grensoverschrijdende zorg. Ondergetekende zat het slotdebat voor.

Uitbreiden
Köhlers hartekreet kreeg van alle kanten bijval. Het is een kleine moeite om de Nederlandse website www.Kiesbeter.nl uit te breiden met Belgische, Luxemburgse en eventueel Duitse gegevens. Ook pleitten verscheidene parlementsleden voor expertisecentra op Benelux-niveau voor zeldzame aandoeningen die veel patiënten behandelen en via het internet zijn te raadplegen door patiënt en arts

Goede voorbeelden
Topambtenaar Ernst van Koesveld van VWS wees in zijn voordracht (voorafgaande aan het debat) op twee goede voorbeelden van grensoverschrijdende zorg. Het UMC Groningen heeft met Noord-Duitse ziekenfondsen afspraken gemaakt om een aantal behandelingen te doen. Diagnostiek en nazorg blijven in Duitsland. De doorverwezen Duitser komt alleen voor de ingreep naar Groningen. Een specifieke betaling voor alleen de ingreep en niet voor diagnostiek en nazorg is geregeld. Het omgekeerde is het geval in Terneuzen. Het ziekenhuis aldaar heeft afspraken met het Academisch Ziekenhuis te Gent. Zorgverzekeraar CZ vergoedt de Gentse ingrepen. Diagnostiek en nazorg blijven grotendeels in Zeeuws-Vlaanderen.

Focus op de Benelux
Minister Ploumen van Buitenlandse Handel opende de zitting van het Benelux-parlement met een oproep Europa even te vergeten bij de behandeling van het agendapunt patiëntenmobiliteit en te focussen op de Benelux. Zoals de Benelux indertijd vooruit liep op de Europese economische samenwerking, zo kan dat thans op het terrein van de grensloze zorg. Zij verwees naar uitspraken van de drie Benelux-premiers die in juni 2016 pleitten voor een Europa met twee snelheden, met uiteraard de Benelux in de hoogste versnelling. Tijdens het debat kwam naar voren dat de Baltische landen al intensief samenwerken bij de behandeling van elkaars patiënten. Ook de Scandinavische landen hebben hun eigen Nordic cooperation.

Gezamenlijke inkoop
Bij de afsluiting van het debat heb ik gepleit voor gezamenlijke inkoop van dure geneesmiddelen op Benelux-niveau. Ook hield ik een pleidooi om ervaringen met zorgvernieuwing beter uit te wisselen. Zo is Nederland verder met de inrichting van chronische zorg dan België. Dat laatste land heeft op zijn beurt zonder problemen een nieuw pgb ingevoerd. Daar kan Nederland weer van leren. Diverse parlementariërs gaven aan deze ideeën te steunen.  

In juni komt het Benelux-parlement weer bijeen om de brainstorming van maart te vertalen in concrete acties.

Guus Schrijvers is gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Public Health.

Gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Guus Schrijvers is actief in de gezondheidszorg. Hij is auteur van het boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel (ondertitel: Voor hetzelfde geld een betere gezondheidszorg). Schrijvers geeft lezingen en workshops en is lid van enkele stuurgroepen en commissies.

1 REACTIE

  1. We gaan nou toch niet de kollektieve hypochondrie van onze Oosterburen overnemen? Omzet 330 miljard, waarvan het meeste naar de cure gaat, want de care is een puinhoop, alsmede de spreiding van artsen, die steeds weer war nieuws bekenden. Muenchen bv. 30% te veel specialisten, laat zich raden wat dit betekent voor het aantal verrichtingen, want daar is het een stuk leuker wonen dan in Rostock.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.