“Nog voor het faillissement van het vroegere Meavita is er door een consortium van vier kleinere zorgaanbieders een overnamebod gedaan op de extramurale poot van Thuiszorg Groningen.” Dit meldt Hans Neijhoft, die tot juni dit jaar de leiding had over dat deel van de stichting.
Volgens Neijhoft zijn de vier organisaties
Hier wordt alleen gesproken over geld, van begin tot eind. Niemand praat over de zorg voor mensen die dat nodig hebben. Er is groot vriendjes politiek in de overheid, met overheidsgeld (onze belastingen en onze toekomst) wordt op deze manier gespeeld. Ik vind het jammer voor Gehandicapten, ouderen en andere zorg belanghebbenden. Turkoois Thuiszorg te Den Haag
Dhr. van Otterloo geeft in een van zijn commentaren aan dat een ieder met een BV en een brief denkt een deel van zijn bedrijf over te kunnen nemen. Allereerst: meneer van Otterloo het zou u sieren als u zich eerst beter voorbereid alvorens een antwoord te geven. Ten tweede: uw bedrijf is ooit ontstaan als een samenvoeging van allerlei plaatselijke stichtingen. Marktwerking was toen nog geen issue in de zorg, nu wel. Hier passen BV’s bij! Ik snap de irritatie van het naar buiten komen van deze informatie maar het zou u sieren als u zich wat minder denigrerend over kleine aanbieders uitlaat. Het gecommuniceerde beleid van VWS is immers, terug naar kleine plaatselijke aanbieders. U heeft het voordeel in de politieke lijn te staan van onze huidige staatssecretaris en daarmee op het podium mag staan. Wij als kleine aanbieder hebben dat voordeel niet en bestrijden deze ongelijkheid vanuit BV-tjes zoals u dat aangeeft. Wellicht wordt het tijd dat u met uw universitaire en politieke achtergrond eens van het pluche afkomt en met uw voeten in de modder gaat staan. Wellicht dwingt dat enig respect voor ons soort BV-tjes af en kunt u ervaring opdoen in de echte wereld! Op academisch geleuter zit de zorg niet te wachten, wel op kwalitatief- en continuïteit biedende zorgaanbieders zoals mijn BV-tje is.
De minister wilde marktwerking in de zorg. Met deze staatssteun komt mij dit erg vreemd over. Ik ben ook benieuwd hoe de NMA hier tegenover staat.
Ik heb een aantal jaren met Hans Neijhoft mogen werken. Heb hem altijd als een integer en gedreven persoon ervaren, die zich voor de volle 100% inzette voor TZG. Ook toen het financieel slecht ging. Vergeet niet dat hij samen met dhr.Wellink en Tammeling leiding gaf aan een regio die een prima bedrijfsresultaat neerzette. De andere 2 regio’s schoten daarin tekort, Oost Groningen met name! Vanuit het voormalig Ommelanden zijn vele suggesties gedaan om de zaak weer op de rit te krijgen echter kregen deze geen vervolg. Plannen en suggesties die het behoud van werkgelegenheid konden garanderen.
Met de komst van de huidige interim managers en bestuurders is het miz er niet beter op geworden. Ontslag is nooit leuk, maar ontslag binnen beroepsgroepen die cruciaal zijn binnen thuiszorg instellingen zijn dom. Op dit moment vallen er ontslagen binnen beroepsgroepen die de drive vormen van iedere thuiszorg instelling. Je kunt je dan afvragen of deze instelling i.p.v. het kiezen voor een kwaliteitsinstelling niet kiest voor het prijsvechtermodel. Ik snap werkelijk niet dat niet al de gefrustreerde medewerkers van TZG niet gewoon overstappen naar een andere aanbieder. Neem je klanten en jezelf mee, daar gaat het per slot om. Als een ieder met klanten vertrekt hoeft de NZA niet uit te keren en bezuinigen wij met z’n alle ruim 18,5 miljoen euro. Jullie werkgelegenheid blijft wel; immers de zorgvraag blijft!
M.i.z. voorkom je hiermee veel modder gooien en beschadigen van mensen terwijl het om de zorgvrager draait.
Beste Johanna
Zelf al eens een verhaal moeten vertellen waar je niet achter kon staan en wat de werkgelegenheid van veel mensen kost?
Denk het niet. Ik wel! Is niet makkelijk. Stop met je gezeur en probeer het eens in een breder perspectief te zien.
Beste Johanna
Als het zo zou zijn dat dhr.Neijhoft achter de geweldige toekomst plannen zou kunnen staan die de heren van Otterloo en Zwart hebben bedacht voor TZG zou hij er toch nog werken? Ooit gehoord van ingehuurd voor de job, maar niet meer achter het beleid van de nieuwe mensen kunnen staan. Misschien moet jij je eens achter de oren krabben waarom zoveel mensen, dedicated aan TZG, zijn vetrokken. Niet omdat ze het zo leuk vonden om op te stappen, wellicht omdat ze de huidige koers absoluut niet meer zien cq zagen zitten.
Laat die Hans Nijenholt nu maar eens op houden te stoken , wist zelf toendertijd niet eens een goed verhaal te vertellen aan de medewerkers die boventallig waren bij THG, veel vragen kon hij niet beantwoorden, zat met de mond vol tanden en denkt nu het varken te wassen??? kom op zeg!!
Ook ik verbaas me over het gebrek aan transparantie. De grootste steunaanvraag in de geschiedenis van de Nederlandse gezondheidszorg en dan mogen we enkel hopen op het doorzettingsvermogen van journalisten als van Wijk… Staatstsecretaris, NZa, geef ons duidelijkheid!
In uw artikel wordt aangegeven dat dhr.G.J. van Otterlloo er nooit van heeft gehoord dat er 150 hulpen overgenomen zouden kunnen worden. Als oud manager flexbureau van Thuiszorg Groningen heb ik, nog voor het faillissement van Thuiszorg Groningen het voorstel gedaan om het, door Thuiszorg Groningen berekende, boventallige personeel over te nemen met de daarbij behorende klanten. In dit voorstel was opgenomen dat deze klanten voor de duur van hun indicatie in zogenaamd “onderaannemerschap” vanuit mijn bedrijf (CareforAll Zorgdiensten & Dienstverlening) zorg zouden blijven ontvangen. Hierdoor zou TZG niet in een klap een groot aantal klanten en dus dekkingsbijdrage verliezen. Bij afloop van de indicatie zouden deze klanten dan hun keuze kunnen maken voor hun voorkeursaanbieder van zorg.
M.i.z. een voor beide kanten aantrekkelijk voorstel echter is, naar ik heb begrepen, dit voorstel niet eens besproken en direct doorverwezen naar de prullenbak.
Ook ben ik van mening dat de kop van het artikel geenszins de lading van de soap dekt!
De Stichting continuering AWBZ en WMO in Groningen e.o. ontslaat een enorme groep medewerkers. Om deze medewerkers in het kader van hun sociaal onderhandelaarsakkoord van werk naar werk te begeleiden is een mobiliteitscentrum ingericht. Dit mobiliteitscentrum organiseert in dit kader een vacature beurs en heeft, om aan vacatures te komen, diverse organisaties en bedrijven benaderd deel te nemen aan deze beurs. Als een van de mede initiatief nemers van Wijk-Zorg Groningen heb ook ik uiteraard belang om op deze beurs aanwezig te zijn. Wellicht omdat men ons niet serieus neemt, of er persoonlijke rancunes mee spelen of men ons het succes niet gunt zijn onze bedrijven niet welkom op deze beurs, aldus de directie van Thuiszorg Groningen. Thuiszorg Groningen zet hiermee niet alleen kopers buiten spel maar ook kansen voor hun medewerkers en andere organisaties. Arrogant?, wellicht. Onverstandig?, zeer zeker.
Opvallend is ook dat dhr. Van Otterloo aangeeft dat 80% van de steun aanvraag nodig is om de kosten van de afvloeiing van personeel te bekostigen. Dit betekent dat er een slordige 18,5 miljoen hiervoor nodig is! Nog begin dit jaar heeft de staatssecretaris te kennen gegeven verantwoordelijk te zijn voor de continuïteit van zorg, niet voor de continuïteit ven een organisatie. Ik zie werkelijk niet hoe deze 18,5 miljoen ten gunste komen aan de continuïteit van zorg sterker ik ben van mening dat hiermee een bedrijf overeind wordt gehouden. Omdat dit dan ook erg strijdig is met de woorden van de staatssecretaris wacht ik met spanning de uitspraak van de NZA af en met mij vele binnen thuiszorg land. In een eerder artikel geeft dhr. Van Otterloo aan dat het gevraagde bedrag niet ten koste gaat van de andere thuiszorg aanbieders omdat het direct uit de kas van de AWBZ komt! Dan wordt het toch verhaald over de hoofden van de zorgvragers meneer van Otterlloo? Wellicht is het een idee om Thuiszorg Groningen op te knippen en verantwoord te verdelen over aanbieders in de provincie Groningen. Hiermee is de eerste 18,5 miljoen bespaard.
Eddy Kortlever