Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Column Marcel Canoy: Think BIG

Marcel Canoy
Hoogleraar gezondheidseconomie en dementie aan de VU, economisch adviseur bij de ACM, en lid adviescommissie pakket van Zorginstituut Nederland
Hoera! We hebben er weer een nieuw beroep bij. De regieverpleegkundige. Je moet er maar opkomen.
Canoy
Foto: Fotobureau Roel Dijkstra

Verpleegkundige Marc van der Gracht heeft er een mening over die ik u niet wil onthouden: ‘Het is geen nieuw beroep: het is gewoon mijn functie bij elkaar gegrabbeld met mijn taken en onder een andere titel. Het is een construct; een geëtaleerd raamberoep dat volhangt met de ballen van de taakgecastreerde basisverpleegkundigen.’ Daar zit geen woord Chinees bij en Marc is lang niet de enige die zich opwindt over deze wet. Buurtzorg-oprichter Jos de Blok heeft vanwege het gerommel zijn lidmaatschap van V&VN opgezegd. Of, zoals Ad Leferink het op twitter zegt: ‘Het grootste probleem van instituten die zeggen dat ze namens een achterban spreken is dat ze binnen die achterban een mini achterban creëren die ondersteunt wat achter het bureau bedacht is.’

Ik ga geeneens een poging doen het wonderlijke construct dat de poëtische naam ‘Big II’ heeft te ontrafelen. De wanhopige pogingen van het ministerie en de beroepsvereniging om wat niet opknipbaar is toch op te knippen en wat niet gedefinieerd hoeft te worden stiekem toch te definiëren en – godbetere het – in een wet te verankeren, is symptomatisch voor wat er in de zorg te vaak niet goed gaat. Terwijl het echt niet zo ingewikkeld is. De behoefte van de patiënt of cliënt is leidend. De wetgever bepaalt in welke mate die behoeftes collectief, met premiegeld of individueel  gefinancierd worden. Vervolgens leiden die behoeftes tot een gedifferentieerde verzameling aan handelingen die soms meer en soms minder kennis en vaardigheden vereisen van de verpleegkundigen. Bij deze grote differentiatie in behoeftes, vaardigheden en kennis is de kwaliteit van de generalist nodig om adequaat en flexibel met verschillen om te gaan. Daarbij moet zo min mogelijk van tevoren worden vastgelegd: wat algemene kwaliteitseisen, en achteraf controleren of die zijn gehaald. Als bonus gaan de verpleegkundigen hun werk leuker vinden en beter uitvoeren. Ingewikkelder is het niet.

Het is net als de overheid die een prijsvraag uitschrijft voor een creatieve brug, maar wel inclusief 300 pagina’s aan eisen. We moeten en zullen in Nederland mensen in een hokje douwen. Liefst in een zo klein mogelijk hokje, want stel je voor dat er verschillen zijn tussen mensen in hetzelfde hokje. We hoeven alleen maar de basisvraag te stellen: voor welk probleem is deze wet een oplossing? Geen enkele? Mooi. Next!

1 REACTIE

  1. Wat een heerlijke , pakkende samenvatting over de ziekte die de naam gezondheidszorg heeft.
    Zou het misschien zo zijn dat de “niet handen aan het bed” telkens weer iets te verzinnen om de backbone van hun eigen inkomen veilig te stellen of zelfs te vergroten door telkens weer hun macht om de “ handen aan het bed “ te kunnen blijven exploiteren te vergroten .
    Allemaal van achter het bureau van fiscalisten, politici, bestuurders , managers en niet te vergeten consultants in koor: maar we doen het voor de patiënt ! ……….( maar wel tegen een zelf vast te stellen prijs .. dat wel .. de tekorten die daardoor ontstaan zijn we toch niet verantwoordelijk voor en al zeker niet individueel, maar die wentelen we gewoon stelselmatig af op “ de handen aan het bed en natuurlijk de patiënt waar het uiteindelijk allemaal om gaat …ja inderdaad ….met name omwille van het inkomen !)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.