Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Robots onvermijdelijk in de langdurige zorg’

Mark van Dorresteijn
Mensen hebben in de toekomst een steeds hogere indicatie nodig om professionele zorg te ontvangen. Zij zullen steeds meer aangewezen zijn op zelfzorg of mantelzorg. ‘We moeten wel aan de robot, dat is onvermijdelijk’, zegt Joep de Groot, bestuurslid van CZ-onderdeel CbusineZ, tijdens het symposium ‘Zorg op Afstand met Robots’ op 21 mei in Eindhoven.
‘Robots onvermijdelijk in de langdurige zorg’

De Groot stelt dat 85 procent

Registreren

7 REACTIES

  1. Ik vindt dat het wel en niet kan
    ten eerste niet: de sociale communicatie van ouderen en overigen die zorg nodig hebben zal enorm gaan dalen. overigens is het ook slecht voor de werkgelegenheid.
    aan de andere kant wel : Robots zijn meer nodig i.v.m dat zij het werk doen wat mensen niet meer kunnen / willen doen…
    M.v.G Gijs van Otten
    Student Leerjaar 4 – VMBO-GT

  2. Lees alle reacties
  3. Eens met Mieke en Gericke. Wat halen ze zich toch allemaal in hun hoofd. Als deze”uitvinders”
    nu eens in de zorg komen werken en dan als handen aan het bed dan hoeven ze niet alles nog duurder te maken. Er kan behoorlijk bezuinigd worden op alle zorg als de marktwerking eens zou stoppen. Wat te denken van 5 min. fysio en worden betaald voor uurtarief. Zo zijn er heel veel voorbeelden van bezuinigingen die makkelijk in te voeren zijn. Alleen de macht zit bij de verzekeraars. De menselijk maat is al zoek nu wonen en welzij/zorg uit elkaar worden gehaald. Ga zelf eens in zo’n situatie zitten en bedenk dan eens of je dat jezelf en nu de ouderen wilt aandoen. Wanneer komen we eens in opstand tegen DEN HAAG en zijn idiote regelgeving. Kost veel en dan heb je nog niets.

  4. Helemaal eens met Miek. Om alle gebreken en tekortkomingen in de zorg te verdoezelen fantaseert er zo nu een dan een malloot over belachelijke toestanden. Tot heden is elke innovatie in de zorg uitsluitend bedoeld om kosten te besparen. De meest idiote bedenksels worden gebruikt om de zorg te verminderen en dus goedkoper te maken. Zo komt regelmatig de kreet uit Den Haag dat de zorg beter en voor minder geld moet kunnen. Er is nog nooit binnen de marktwerking een product aangeboden dat minder kost en toch beter is. Marktwerking draait altijd naar meer omzet, meer winst. Nooit naar minder kosten.
    Het belachelijke doet zich nu voor dat de rollater uit het verzekeringspakket gaat en nu komt een fantast met een apparaat van 20.000 euro. Zou dat dan wel in de verzekering zitten? Voor de hand ligt dat het enkel voor de rijken beschikbaar zal zijn, zoals een deel van de zorg nu al is voorbehouden aan de betere klasse.
    Er zijn trouwens al honden (echte levende wezens) die behulpzaam zijn bij het dagelijkse leven van gehandicapten enz… En of je nu afhankelijk bent van een slechte zorginstelling of van een robotleverancier, het zal geen verbetering zijn.
    Het is de zoveelste aanwijzing dat de zorg zelf het aanbod bepaalt, niet de zorgvrager. En daardoor vraagt die zorg steeds meer geld. Terwijl de zorg nog dezelfde is als 50 jaar geleden.

  5. In Nederland draaien al vele jaren tot grote tevredenheid robots voor ernstig lichamlijk gehandicapten. Het brengt hen onafhankelijkheid, en men hoeft niet vele malen per dag ‘ dank je wel’ te zeggen. Ze kunnen bijvoorbeeld eten wat ze willen, wanneer ze willen, en zoveel ze willen. En die hulp wordt met een constante kwaliteit geleverd. Laat mensen vooral hun eigen keuzes maken, heel lang heeft de zorg voor hen beaald wat goed voor ze is.

  6. Er zijn bij ons gewone menselijke zorgwerkers die graag en met liefde meer willen werken, dat lijkt me menselijker dan een robot. Dat de werkgever niet genoeg personeel kan krijgen ligt aan de werkgever en niet aan de mensen die de zorg uit moeten voeren want die willen wel maar met een flutcontract of een flexcontract krijg je niet meer personeel.

  7. Het sociale netwerk moet men niet uit het oog verliezen. Maar als aanvulling op een nog gelukkig samenwonend echtpaar zijn er zeker mogelijkheden. Sommigen hebben liever een robot over de vloer (zonder of weinig besturing op afstand) dan elke dag een vreemde om te attenderen op medicatie, eten en het nieuws. Bedenk ook dat innovatie niet te snel de kiem moet worden gesmoord, soms komt de ´echte´ innovatie met meerwaarde pas later. Waar we mee moeten oppassen is denken in one size fits all oplossingen, zoals wel meer zaken is het handiger om op maat diverse mogelijkheden aan te bieden en niet te wedden op één paard.

  8. ik zou zeggen ik sterf liever dan een robot in huis te hebben.
    Onzin!er moet een ommekeer komen in de zorg waar mensen op de werkvloer weer hun werk kunnen doen zoals zij het willen ”mensenlijk”zonder die hijgers achter hun aan (het management)die ver van de zorg afstaan en hun zakken dit weten te vullen.
    De zorg is niet niet duur maar wordt duur gemaakt door de dagobert duke.Zet hen maar eens een maand in de rolstoel dan piepen ze wel anders.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.