De Drug Information Association (DIA) hield begin maart haar EuroMeeting 2013 in de RAI in Amsterdam. DIA is een wereldwijd opererende non-profitorganisatie waar academici, regelgevers, industrie en patiënten bij elkaar komen voor informatieuitwisseling en educatie op het gebied van ontwikkeling, regulering en life-cyclemanagement van farmaceutica en andere medische producten. Er werd grote zorg uitgesproken over de onhoudbare stijging van de kosten van de gezondheidszorg. ‘Vertrouwen’ en ‘transparantie’ waren veel gebruikte woorden tijdens de plenaire opening. Peter Bachmann, co-voorzitter van de conferentie, schetste de situatie ongeveer zo: ‘Om de uitdagingen in de gezondheidszorg aan te kunnen, zullen we moeten her-leren efficiënt en met vertrouwen met elkaar te communiceren.’
Nieuwe bijdrage aan zorg
Personalised medicine, oftewel therapie op maat, zien alle betrokken partijen als een waardevolle nieuwe bijdrage aan de zorg. Het is een zeer efficiënte manier om de financiële middelen in de zorg in te zetten. En wie kan er tegen zijn dat moderne en zeer gerichte medicijnen alleen aan die patiënten worden geschreven die er daadwerkelijk baat bij hebben? In de oncologie zijn de eerste resultaten van de personalised-medicineaanpak zichtbaar. Dat komt doordat in dit vakgebied therapieën ontwikkeld worden die heel specifiek de oorzaak van de ongebreidelde groei van sommige tumoren kunnen beïnvloeden. En dankzij nieuwe testen, vaak alleen mogelijk door de inzet van compleet nieuwe technologische middelen, worden patiënten vervolgens steeds nauwkeuriger geselecteerd voor zo’n therapie. Echter, bij de acceptatie en invoering in de routine zijn veel partijen betrokken en de keuzes zijn niet altijd evident voor al die partijen. Het onderlinge gebrek aan vertrouwen draagt niet bij aan gemakkelijk overleg en snelle besluitvorming.
Gezamenlijke aanpak
Personalised medicine biedt de sector de kans het onderlinge vertrouwen te laten groeien. De structurele invoering van deze vernieuwing vraagt namelijk om een gezamenlijke aanpak, nieuwe oplossingen, een aangepaste organisatie en vooral veel samenwerking. Schud uzelf dus los uit de routine. Door samen deze verbeterslag te realiseren, zal het vertrouwen in elkaar weer groeien. En met vertrouwen volgt transparantie en snellere besluitvorming. Nieuwe therapieën zullen zo sneller beschikbaar komen voor de patiënten.
Nieuwe richtlijnen
Tot slot: Er zijn drie belangrijke richtlijnen met betrekking tot klinisch onderzoek, diagnostica en bescherming van persoonlijke data herschreven. Deze liggen al ter goedkeuring bij het Europese Parlement maar het kan geen kwaad als deze richtlijnen nog eens kritisch te bekijken. De hoop is natuurlijk dat deze nieuwe richtlijnen de innoverende kracht van personalised medicine in de praktijk gaan ondersteunen. Kom in actie en check deze richtlijnen. Meningen uit de praktijk, of u nu een ziekenhuis leidt, specialist bent of patiënt, kunnen echt het verschil maken. Via onze Europarlementariërs, in uw werkomgeving of op congressen.
Tim Kievits, director Healthcare Innovation Vitromics en oprichter van Pamgene