Zorgvisie tech magazine nr. 2 is vrijdag 26 juni verschenen. Het coververhaal gaat over zorg op afstand dat door de coronacrisis versneld is ingevoerd. Verder onder andere een interview met Marlies Schijven, hoogleraar chirurgie bij Amsterdam UMC en CMIO bij het ministerie van VWS.
Het Twiin-systeem om landelijk digitale beelden en verslagen uit te wisselen, trapt deze week af. Ziekenhuis St Jansdal sluit er als eerste op aan. Als het aan de initiatiefnemers ligt, is dat het begin van het einde voor informatie-uitwisseling per dvd.
De echte uitdaging van opschaling van digitale zorg is de reductie van grote hoeveelheden vierkante meters, functies, installaties, faciliteiten, gebouwen en middelen.
Aanbieders kunnen zich sinds kort laten certificeren voor NTA 7516: de nieuwe norm voor veilig mailen in de zorg. Wat dat precies inhoudt bespreken Rick Goud, CEO van onderneming ZIVVER, en Elibart Gerritsen, CISO bij Ziekenhuis Gelderse Vallei. ‘Veilig mailen is geen knopje dat je even omzet, maar een heel pakket.’
Waar blijft de doorbraak van blockchain in de zorg, vraagt Eddy van de Werken zich af.
Amsterdam UMC is ruim een jaar geleden gestart met de inzet van beweegsensoren met bijbehorende smartphone-applicatie, de zogeheten Atris app. Hiermee krijgen patiënten en zorgverleners meer inzicht in beweeggedrag voor en na de operatie.
Een zorgaanbieder moet volgens de wet- en regelgeving diverse zaken regelen voordat een e-health toepassing mag worden aangeschaft en gebruikt. Shirin Slabbers, jurist gezondheidsrecht bij de VVaA, schrijft hierover in Zorgvisie Tech magazine 02. "De regels vereisen een multidisciplinaire, planmatige aanpak."
Gebruik van e-health is door de coronacrisis in een stroomversnelling gekomen. Geldt dit ook voor de persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo), dat de patiënt echt de regie over zijn eigen zorg moet geven?
De digitalisering van de zorg is door de coronacrisis versneld ingeburgerd. Heeft dit ook minder gewenste gevolgen? De visie van drie experts. 'E-consulten hebben niet alleen maar voordelen.'
Robotchirurgie is niet meer weg te denken uit de operatiekamers. Desondanks wordt het geframed als geldverslindend. Meer concurrentie en aanhoudende vernieuwingen kunnen dat beeld doen kantelen.
Het was een opmerkelijke benoeming, in maart van dit jaar. Marlies Schijven, hoogleraar chirurgie bij Amsterdam UMC en deskundige op het gebied van e-health, werd door het ministerie van VWS aangesteld als Chief Medical Information Officer. De combinatie van medische, technische en ambtelijke ontwikkelingen is volgens haar ideaal om kruisverbanden te leggen.