Ondanks de voordelen en potentie komt
Rapport informatie
- Rapport naam:
- My home is my hospital. Towards more technology-assisted remote hospital care.
- Sector:
- Ziekenhuis
- Soort:
- Trend
- Afkomst:
- ING
- Auteur:
- Edse Dantuma
- Aantal pagina’s :
- 20
- Verschijningsdatum:
- 1 december 2020
- Link naar rapport:
- My home is my hospital
- Samenvatting:
Door nieuwe zorgtechnologie is het mogelijk om ziekenhuiszorg bij patiënten thuis te leveren. Met het gebruik van apps en aangesloten apparatuur kan de patiënt zijn gezondheid zelf monitoren, en hierover communiceren met zorgprofessionals. Tegelijkertijd kunnen artsen en verpleegkundigen hen op afstand in de gaten houden. Dit biedt grote voordelen maar, omdat het om een relatief nieuwe manier van zorg leveren gaat, kleven er kleven ook mogelijke nadelen en risico’s aan.
20 procent van de ziekenhuiszorg kan op afstand geleverd worden in 2030
Er is toenemend bewijs dat ziekenhuiszorg op afstand de kwaliteit en kosteneffectiviteit van zorg kan verbeteren. Gebaseerd op de afgenomen diepte-interviews met gezondheidsdeskundigen, is de verwachting, gezien de huidige ontwikkelingen op het gebied van technologie, dat bijna de helft van de chronische zorg (zo’n 20 procent van de geleverde ziekenhuiszorg) in 2030 buiten de ziekenhuismuren kan worden geleverd.
3 miljard euro winst voor Nederland, 50 miljard voor de Europese Unie
In de praktijk kan dit leiden tot 10 procent minder kosten aan ziekenhuiszorg voor Nederland in 2030, zo’n 3 miljard euro. Vanuit een breder perspectief gezien, betekent dit een kostenbesparing tot 50 miljard euro voor de gehele Europese Unie, en 10 biljoen voor het Verenigd Koninkrijk.
1 tot 1,5 miljoen minder ziekenhuisbezoeken per jaar
Onderzoek laat zien dat het op afstand monitoren van chronisch zieken patiënten, tot 25 procent minder ziekenhuisbezoeken binnen deze groep leidt. Indien alle chronisch zieke patiënten die minder complexe ziekenhuiszorg nodig hebben op afstand gemonitord kunnen worden, zou dat leiden tot een jaarlijkse afname van 1 tot 1,5 miljoen ziekenhuisbezoeken in Nederland.
Beperkte toepassing, ondanks een boost door de coronapandemie
In Europa heeft de coronapandemie gezorgd voor een boost aan ziekenhuiszorg op afstand. Echter heeft deze toename alleen betrekking op de ziekenhuisbezoeken. Ondanks de potentie die deze nieuwe vorm van zorg heeft om de druk op de ziekenhuis te verlichten, is de inzet vn deze toepassingen, zoals het op afstand monitoren van patiënten, nog beperkt.
Drie drempels verhinderen structurele toepassing
Momenteel zijn er drie drempels die structurele toepassing van ziekenhuiszorg op afstand vertragen. 1. Versnipperde organisatie, patiënten dossiers en regelgevingen. 2. Het ontbreken van een financiële prikkel als gevolg van zorg die vergoed wordt. 3. Financiële en technische uitdagingen, en het verkrijgen van medische goedkeuring.