Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een goed pensioen in een leefbare wereld

PFZW
PFZW staat voor een goed pensioen voor de mensen in de sector zorg en welzijn. Het pensioenfonds werkt daarnaast aan een betere wereld. PFZW-voorzitter Joanne Kellermann vertelt hoe en waarom het fonds strijdt tegen klimaatverandering.
700x500
Joanne Kellermann, voorzitter PFZW

Waarom maakt PFZW zich zorgen over klimaatverandering?

“Onze eerste zorg is natuurlijk een goed en betaalbaar pensioen. Maar wie een goede oude dag wil hebben, heeft meer nodig dan geld alleen. We willen ook leven in een wereld die schoon, veilig en rechtvaardig is. Met schone lucht, een leefbaar klimaat en met voldoende handen aan het bed. Klimaatverandering bedreigt al die zaken.”

Wat heeft het klimaat te maken met voldoende handen aan het bed?

“De klimaatverandering bedreigt niet alleen de leefbaarheid van grote delen van onze planeet, maar ook onze economische voorspoed. Terwijl we, om aan de toenemende vraag naar zorg te kunnen voldoen, ook economisch sterk moeten zijn. Een wereldwijde toename van orkanen, overstromingen, droogte, hitte, mislukte voedseloogsten en oncontroleerbare migratiestromen die daarvan het gevolg kunnen zijn, helpen daar niet bij.”

Dus het risico van klimaatverandering is voor PFZW ook een financieel risico?

“Zeker. In het algemeen kun je zeggen dat bedrijven die fatsoenlijk met onze

planeet omgaan, vaak de beter geleide bedrijven zijn. Die lopen daardoor op termijn ook financieel minder risico dan bedrijven die het minder nauw nemen met mens en milieu. Een concreet voorbeeld is het olie- en gasbedrijf BP. Dat nam het in het verleden niet altijd even nauw met de arbeidsomstandigheden en veiligheid. En tja, dan gaat er wel eens wat mis op een boorplatform. We kennen de beelden allemaal, van de milieuramp die zich in 2010 voltrok op het platform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. Maar ook ondernemingen die in principe niets fout doen, kunnen grote risico’s lopen door klimaatverandering. Denk aan vastgoedbeheerders. Kantoortorens in Miami, staan die over dertig jaar met natte voeten in de zee? Het zou zo maar kunnen. Daarom kijken we nu ook in onze vastgoedbeleggingen nauwgezet naar wereldwijde klimaatgevaren. Als lange termijn pensioenbelegger moeten we daar oog voor hebben.”

Wat doet PFZW concreet tegen klimaatverandering?

“Grofweg doen we twee dingen: we verkleinen als belegger onze negatieve impact, en we vergroten onze positieve
impact. Wat we daarmee bedoelen? Het verkleinen van onze negatieve impact doen we vooral door het terugdringen van de CO2-uitstoot van alle bedrijven in onze beleggingsportefeuille. De afgelopen vijf jaar is die CO2-uitstoot van onze aandelenbeleggingen met 53% gedaald. Dat hebben we bereikt door een groot aantal bedrijven die relatief veel CO2 uitstoten, uit onze beleggingen te verwijderen. Zo verkochten we de aandelen van ruim 50 ondernemingen in de olie- en gasindustrie, waaronder zeer grote bedrijven als Exxon Mobil, Gazprom en
Petrobas. En we hebben eind 2021 al onze beleggingen in steenkool en teerzandolie verkocht. De komende vijf jaar willen we de CO2-uitstoot van onze aandelenbeleg- gingen nog eens met 30% te verlagen.”

En hoe zorg je voor positieve impact?

“We beleggen steeds meer in wat wij noemen “oplossingen”. Denk aan projecten voor duurzame energie, zoals windparken, zonne-energie en warmtenetten. Samen met onze beleggingen in onder meer schoon water, voedselzekerheid en gezondheidszorg steken we nu al ruim 40 miljard euro in dit soort beleggingen met een meetbare positieve maatschappelijke impact. We breiden dat de komende jaren uit tot zo’n 60 miljard euro. En daarbij geldt altijd dat maatschappelijk rendement en financieel rendement hand in hand moeten gaan. Want een goed pensioen voor iedereen die werkt in zorg en welzijn blijft onze grootste verantwoordelijkheid.”

Joanne Kellermann
Sinds 2019: Onafhankelijk bestuursvoorzitter van Pensioenfonds Zorg en Welzijn
2015-2018: Lid van de Single Resolution Board
2007-2014: DNB – Directeur verantwoordelijk voor toezicht op de financiële sector.
2005-2007: DNB – Directeur van de divisie Juridische Zaken
1992-2005 – Partner NautaDutilh

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.