Het is iets wat ik altijd doe als ik in een rij sta te wachten en mijn geduld begin te verliezen: regelmatig achter me kijken. Hoe ver het doel voor me ook is en hoe frustrerend langzaam het geschuifel ook kan zijn, omkijken helpt. De laatste dagen van het jaar zijn bij uitstek geschikt om nog eens terug te kijken.
Toen ik een blik wiep op de best gelezen tech-artikelen van Zorgvisie afgelopen jaar kwam ik een stuk tegen dat ik zelf heb geschreven maar alweer vergeten was. Het is uit februari, toen het vaccineren tegen het coronavirus nog zo ongeveer moest beginnen. Ron Herings, professor in de epidemiologie en zorgoptimalisatie bij Amsterdam UMC, locatie VUmc, ontwikkelde een algoritme om te berekenen welke patiënten al eerste een prik zouden moeten krijgen om de druk op de zorg maximaal te verlagen. Slechts een miljoen doses kon het aantal ziekenhuisopnames al halveren, zo becijferde Herings in het veelgelezen artikel.
Technisch gedoe
Inmiddels weten we allemaal dat het anders is gelopen. Het vaccinatieprogramma kwam tergend langzaam op gang en vervolgens deden we dat met de boosters nog eens dunnetjes over. De technologie heeft ons niet geholpen de beschikbare vaccins optimaal te benutten, zoals Herings beoogde, maar juist in de weg gezeten. Technisch gedoe is ook de reden dat demissionair minister De Jonge liever niet heeft dat huisartsen gaan vaccineren. Huisartsen en de GGD’s gebruiken verschillende systemen en daardoor worden gezette prikken mogelijk niet goed geregistreerd. Patiënten krijgen daardoor mogelijk niet hun groene vinkje in de coronacheck-app.
Thuismonitoring, beeldbellen en slimme bedden
Er zijn ook veel positieve ontwikkelingen te melden. Een artikel over de succesvolle inzet van thuismonitoring voor coronapatiënten in ziekenhuis Isala haalde ook de top 3 van best gelezen stukken. Het is een ontwikkeling die de zorg niet alleen door de donkerste periodes van de pandemie kan slepen, maar ook antwoord kan geven de op de problemen die nog voor de deur staan: blijvend of zelfs toenemend personeelstekort en almaar stijgende kosten. Hetzelfde geldt voor de doorbraak van beeldbellen in de zorg. Amsterdam UMC liep op dat vlak voorop en een artikel over een promotie-onderzoek naar videobellen in de zorg werd ook veel gelezen. Hetzelfde geldt voor de miljoeneninvestering in slimme bedden van het OLVG.
Vallen en opstaan
Een terugblik op het zorgtech-jaar 2021 laat zien dat vooruitgang met vallen en opstaan gaat. Het vaccinatiealgoritme bracht geen soelaas. De innovatieve huisartsenpraktijken van Quin, voortgekomen uit Bergman Clinics, gingen ten onder; een artikel daarover sluit de top 5 best gelezen artikelen af. Daar staat tegenover dat een boel ontwikkelingen wel lukten.
Race tegen de klok
Twee stapjes naar voren en één terug lijkt de enige weg voorwaarts. Het ongeduld hierover proef ik bij bijna iedereen die ik interview over technologische vernieuwing in de zorg. Logisch ook, het is een race tegen de klok en de noodzaak is evident. Tegen alle zorginnovators die het te langzaam vinden gaan, wil ik dan ook graag zeggen: kijk niet alleen vooruit naar hoe ver we nog te gaan hebben. Kijk af en toe achterom om te zien hoe ver we gekomen zijn. En ga dan weer vol goede moed voorwaarts.
PS: In absolute aantallen is het meest gelezen tech-artikel van afgelopen jaar een artikel uit 2018 dat een overzicht geeft van welk ziekenhuis welk epd gebruikt. Inmiddels is een nieuwe versie van dat overzicht verschenen, met alle actuele verschuivingen.