Voor mensen met een beperking is het van belang dat zij kunnen beschikken over digitale middelen en bewezen technologie die hun zelfstandigheid en regie op het eigen leven vergroten. Daarnaast moet relevante informatie voor hen snel en betrouwbaar toegankelijk zijn.
Ditzelfde geldt voor onze medewerkers. Ook voor hen is het van belang dat zij in hun werk ondersteund worden met goede moderne toepassingen die hun werk effectiever, efficiënter en zeker ook plezieriger maken. Daar waar de inzet van digitalisering en technologie de inzet van medewerkers kan verminderen, levert het ook een bijdrage aan het verminderen van de arbeidsmarktproblematiek en de betaalbaarheid van de zorg.
Adviescommissie
Om deze redenen heeft de VGN, de branchevereniging van de gehandicaptenzorg, besloten een bestuursadviescommissie op te richten. De bestuursadviescommissie krijgt als opdracht – de naam zegt het al – om het bestuur van de VGN te adviseren, gevraagd en ongevraagd, op vraagstukken over digitalisering, ict, gegevensuitwisseling en technologische innovatie.
Op zich niets nieuws, zullen velen zeggen. In andere sectoren van de zorg zijn vergelijkbare commissies soms al jaren actief. Voor de gehandicaptenzorg is dit echter wel een belangrijke stap, omdat het een nieuwe fase in de gezamenlijke ontwikkeling op het gebied van digitalisering en technologie markeert. Daarbij komen een aantal ontwikkelingen samen, die maken dat dit zeker een betekenisvolle stap is.
Toekomstdroom
Ten eerste heeft de VGN met enthousiaste steun van haar leden het Visiedocument gehandicaptenzorg 2030 ‘Een betekenisvol leven, gewoon meedoen’ opgesteld. Hierin staat de toekomstdroom waarnaar de titel van het visiedocument verwijst beschreven. Tevens worden vier thema’s benoemd waarop we als sector extra willen inzetten: de groeigebieden.
Een van deze groeigebieden is technologie, gericht op het realiseren van slimme oplossingen voor mensen met een beperking op het gebied van wonen, leven, leren, werken, taal en gezondheid.
Ten tweede ligt er een vastgestelde Digitaliserings- en informatiestrategie voor de sector, waarin zorginhoud en IT-systemen en – voorzieningen worden verbonden. Ambitie is dat digitalisering het leven van cliënten en verwanten en het werk van onze professionals wezenlijk gaat beïnvloeden.
Ten derde is er al enige tijd sprake van informele netwerken van betrokken bestuurders, CIO’s en IT-deskundigen die staan te trappelen om met de Visie en de strategie aan de slag te gaan.
Samen leren en verbeteren
Last but not least is een meer collectieve ambitie van en voor de sector ook iets waar onze samenwerkingspartners, financiers en andere belanghebbenden hun voordeel mee kunnen doen. Zeker als dit in een cultuur van samen leren en verbeteren gebeurt.
Vanuit mijn rol als bestuurder van een grote instelling en vanuit mijn rol als lid van het bestuur van de VGN ga ik me de komende tijd inzetten om, samen met anderen, hiervan een swingend geheel te maken. Laten we van praten naar doen gaan. Hopelijk kunnen we dan over enige tijd zeggen (vrij naar Neil Armstrong): ‘Dat was een kleine stap voor de sector, maar een grote sprong voor mensen met een beperking.’
Door Ernst Klunder, bestuurder ’s Heeren Loo