Werkgeversorganisaties in de zorg en vakbonden willen dat de overheid meer investeert in de arbeidsvoorwaarden van zorgprofessionals.
Op 5 juli boden ze gezamenlijk
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanOp 5 juli boden ze gezamenlijk
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Eindelijk treden de zorgbranches ( werkgevers ) en de betreffende CAO vakbonden ( werknemers ) samen op om de structurele onderhonorering te doen repareren! Historische actie. Het gaat hier om de reparatie van loonschalen ( FWG: FG 35 t/m 60), want daarin heeft de SER op 12 mei 2021 de fout zichtbaar gemaakt. 9% achterstand tov de vergelijkbare loonschalen in de MarktCAO schalen ( peil begin 2021; nu nog groter !). Ten opzichte van de publieke sectoren was de achterstand 6 %, en daarmee is de kloof dit jaar nog veel groter geworden ( zie CAO lonen voor PABO leraren, Politie enz.). Deze onderhonorering staat los van indexering aan prijsstijgingen enz.,(OVA), maar vormt wel de basis daarvan. Het vorig kabinet bood slechts 1,13 % voor de reparatie van de 9% achterstand en erkende dit feit dus ook, maar verwees naar de effecten op de zorgpremie. Daarmee is duidelijk dat de huidige zorgpremie te laag is en “over de ruggen van verzorgenden IG en verpleegkundigen” laag gehouden wordt! Onrechtvaardig, zeker als we dat vergelijken met de publieke sector en bijv. CAO lonen van Rijksambtenaren. Een alternatief dat ook bezien werd door de RVS, keuze voor een “brancheoverstijgende CAO voor de 400.000 verpleegkundigen en verzorgenden IG” werd nog niet overgenomen. Hoewel iedere insider weet dat dit de kernberoepen waarover het primair gaat blijft men spreken over “zorgprofessionals”. In de CAO van de academische ziekenhuizen kent men wel aparte loonschalen voor deze kernberoepen en het was daar dat de reparatie onder aanvoering van NU’91 in 2021 begon. De huidige minister van VWS was bestuurder in die branche en onderkende de argumenten. De Tweede Kamer heeft zich ruim achter betreffende moties geschaard omdat “applaus, bruto bonus en verwijzen naar roeping” in deze vals is.
Mijn mening: de CAO in de ziekenhuizen is nog altijd veel beter dan de 1e lijns prijzen van ondernemers in de zorg welke wel zelf alle risico’s lopen (zoals bv COVID). Volgens mij dienen daar dus de eerste correcties plaats te vinden voordat echt niemand meer in de 1e lijns fysiotherapie meer wil werken bijvoorbeeld.