Met achttien partijen, onder hoge tijdsdruk, een integraal zorgakkoord sluiten is ambitieus. Zeker als dat moet gaan over preventie, meer passende zorg, digitalisering, regionale organisatie van zorg, versterking van de eerstelijnszorg en samenwerking met de ggz en het sociaal domein. Wordt het IZA een grondige verbouwing die oogt als een nieuw zorgstelsel?
Repareer de loonachterstand in de zorg
Voor dat de marktwerking van de Zorg alles kapot maakte waar men nu tegen aan loopt hadden we niet regionale zorg, maar plaatselijke zorg via de Kruisverenigingen met Wijkzusters als spil rond de zorg. Dat kan nog steeds en hier en daar zijn daar nog voorbeelden van zoals in Noord Brabant. Er zijn ook nog plaatselijke verenigingen.
Laten we dat eens als uitgangspunt nemen. immers het gaat toch om de relatie zorgvragers en wijkzusters. Dat ging prima. Men kende elkaar, er was saamhorigheid, waarbij ook de huisartsen betrokken waren in de gesprekken met de wijkzusters. Daar ligt de kern. De marktwerking, lees verdienmodellen hebben alles wat goed was kapot gemaakt. Begin nou eens te denken vanuit de zorgvragers. Wat was er nou zo nodig om er de marktwerking op los te laten en daarmee de basis van zorg voor elkaar kapot te maken.
Als je te hard trekt breekt het touw!