Het is crisis. De overheid zet zich schrap voor de naderende storm want er gaan harde klappen vallen, ook in de vastgoedsector. De bouwproductie stagneert en de werkvoorraad voor bouwers loopt zienderogen terug.
Bouwproductie bevorderen
Het ministerie van Economische Zaken heeft een zogeheten aanjaagteam in het leven geroepen om de bouwproductie te bevorderen. Gezien de ingezakte huizen- en kantorenmarkt, worden de pijlen met name gericht op de publieke sector. Het ministerie van VWS heeft al eerder fondsen beschikbaar gesteld om de bouwproductie te versnellen.
Ondertussen heeft ditzelfde ministerie gezorgd voor een negatief investeringsklimaat voor zorginstellingen. De regelgeving voor de bekostiging van huisvesting in de AWBZ is dan wel eindelijk duidelijk gemaakt, maar hoe het dossier ‘scheiden van wonen en zorg’ en de nieuwe rol van zorgverzekeraars na het zorgkantoortijdperk zich verder ontwikkelen is nog steeds in nevelen gehuld.
Beperkte investeringsbereidheid
Het gevolg van deze perverse prikkels is dat er nog steeds een zeer beperkte investeringsbereidheid is in de zorgsector. Bouw is een onmogelijk bestuurlijk dilemma, zeker als het gaat om capaciteitsuitbreiding. De zorgkantoren hebben geen enkele ruimte om langetermijntoezeggingen te doen over productieafspraken. Zorginstellingen kunnen hun verhuurders of financiers dus geen solide businesscase voorleggen. Daarnaast zijn de risico’s om zonder sluitende productieafspraken miljoenen te investeren veel te hoog.
Ondertussen is de slagkracht van de corporatiesector door opgelegde fiscale maatregelen gehalveerd. Dit ondanks de enorme woningbouwopgave voor zorgbehoevende senioren waarvoor de corporaties zich zien geplaatst door het voortschrijdende beleid van het scheiden van wonen en zorg.
Europese crisis in het klein
Het lijkt de Europese crisis in het klein. Politieke onwil of onmacht om duidelijke keuzes te maken en een bestendige koers uit te zetten, verlamt de zorgsector en in het kielzog daarvan de bouwsector. Deze neergaande spiraal moet hoe dan ook worden doorbroken.
Johan Paul, Coresta Healthcare
Lees ook:
Investeringsimpuls voor de ziekenhuizen (160M) waar ooit sprake van was is ingezet om de IVA te betalen (die overigens inmiddels 5 keer overtekend is). Een wel heel indirecte bouwimpuls en niet concreet vertaald in stenen. Dit soort “impulsen” is kenmerkend voor de echte beweegredenen van VWS: liever het eigen probleem oplossen dan serieus bijdragen aan bouw en innovatie. En de sector, zij modderde voort..
Waarschijnlijk moet er dan het lef zijn om echt te innoveren en de puzzel opnieuw te leggen. Welke investeerders, rojectontwikkelaars en zorginstellingen zelf zijn bereid cient als klant of zo je wilt burger te zien? Maak van het ‘verblijven’ eerst een gewone burgeraangelegenheid…Reken dan apart de vraag van de klant op het gebied van zorg en dienstverlening door. Op weg naar nieuwe en frisse maatschappelijke businesscases!
Momenteel voert Novire verkennende gesprekken met projectontwikkelaars,investeerders en uiteraard met nieuwe zorgondernemers met innovatieve plannen. Transparantie in een gelijkwaardig ketenconcept is de sleutel tot succes zo is de veronderstelling…
Prachtige “statements” maar eeeh…wie durft de handschoen op te pakken ook al is deze besmet?
Inhibitief gedrag, zoals door Johan Paul beschreven, is juist de kern van een crisis. Niemand durft en doet meer wat nodig is: eerst actie en dan reactie (stimulus response).
Bij het noemen van actoren moet zeker ook naar de gepolitiseerde rol van verzekeraars worden gewezen. De politiek, eerst vol van zorgdraag sturing, legt het afknijpen van de financiële consequenties bij de ‘onzekeraars’ neer.
Allemaal dure advertenties in het najaar om verzekerden aan zich te binden of naar zich toe te trekken, om vervolgens te gaan interveniëren op basis van achterhaalde economische theorieën (grootschalig = efficiënt e.d.).
Dat effect krijg je als je (ex) politici daar aan de top neerzet. Dan is de cirkel rond. Angst is een slechte raadgever en politici zijn alleen reactief. Dus iemand moet een business-case gaan maken met een offensief verkoop-plan. Stimulus gaat voor response!