Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Capaciteitsmanagement als antwoord op de lange wachtlijsten

Alle ziekenhuizen in Nederland kampen met door COVID-19 veroorzaakte lange wachtlijsten. Maar in het Maastricht UMC+ (MUMC+) hebben ze het tij weten te keren. In zes maanden tijd werd daar meer dan de helft van de inhaalzorg gerealiseerd.

Esther Peters (links) en Nol Visschers (rechts) zijn werkzaam in het MUMC+ als respectievelijk directeur integraal capaciteitsmanagement en capaciteitsmanager.

Het succes van het MUMC+ bleef niet onopgemerkt. Het Algemeen Dagblad wijdde er in april een artikel aan. “De wachtlijsten zijn een politiek item”, legt Esther Peters, directeur integraal capaciteitsmanagement, uit. “Door het tekort aan zorgpersoneel lukt het ziekenhuizen niet om de capaciteit terug te brengen naar het niveau van voor COVID. De kamer stelt er vragen over en de minister worstelt ermee.”

Verrassingen

Ook het MUMC+ kampt met personeelsgebrek, maar ze hebben grip weten te krijgen op de situatie. Met modellen voorspellen ze de beschikbaarheid en bezetting van hun capaciteiten, waardoor ze niet meer voor verrassingen komen te staan. “We weten precies wat er iedere dag aan patiënten binnenkomt, doorstroomt en uitgaat”, zegt capaciteitsmanager Nol Visschers. “Door die drie gegevens op elkaar af te stemmen, hebben we meer rust in het proces. Voorheen was het continu brandjes blussen. Nu zien we problemen aankomen en kunnen we, samen met de mensen vanuit het proces, veranderingen aanbrengen. We zijn dus veel proactiever aan het sturen.”

Performation

De voorspelmodellen draaien op de capaciteitssoftwaretools van healthcare intelligence­bedrijf Performation. Visschers: “Die software genereert voor ons de waarheid waar wij op varen.” Daar is wel een zorgvuldig validatieproces aan voorafgegaan. Iedere afdeling werd bezocht om te kijken of er goed geregistreerd werd. Visschers: “Data kunnen goud waard zijn, maar ze kunnen ook tot discussie leiden. We wilden 100% zeker zijn dat wat in de dashboards zichtbaar is klopt.”


‘TRANSPARANTIE IS BELANGRIJK VOOR VERTROUWEN IN DE DATA EN IN ONZE AFDELING’

Vertrouwen

Via monitors in het Hospital control center wordt continu de balans tussen zorgvraag en ­aanbod in de gaten gehouden. Iedere ochtend is er een dagstart met alle kliniekhoofden en de SEH. De dag krijgt dan een kleur. Groen als er geen problemen worden verwacht, oranje als er krapte is en rood als de dag al start met een capaciteitsprobleem. Ook op alle verpleegposten komt ieder kwartier de actuele situatie in het beddenhuis op schermen voorbij. Volledige transparantie dus. “Transparantie is belangrijk voor het vertrouwen”, zegt Visschers. “Vertrouwen in de data en in onze afdeling. We doen niks achter de schermen, leggen alles uit en willen dat iedereen het snapt.”

Differentiatie

Naast het stroomlijnen van het dataproces, is een aantal andere projecten vormgegeven om het sturen op capaciteit te bevorderen. Zo is het gelukt om de voorlopige ontslagdatum in het werkproces geborgd te krijgen, waardoor de doorstroming veel soepeler loopt. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van Evidence Based Staffing; een methode die op basis van een aantal objectieve indicatoren de zorgzwaarte op een afdeling berekent. Peters: “Per afdeling hebben we een normering kunnen bepalen hoeveel personeel er nodig is om kwalitatief goede zorg te verlenen. En dan niet alleen verpleegkundigen, maar bijvoorbeeld ook helpenden en verzorgenden.” Visschers: “Met differentiatie valt nog winst te behalen. Door voor bepaalde taken geen verpleegkundigen in te zetten, kun je de schaarste deels opvangen.”

Op koers

Naar verwachting is het MUMC+ in oktober door de inhaalzorg heen. “Het zou mooi zijn als alle ziekenhuizen in Nederland voor deze aanpak kiezen”, zegt Peters. “Want laten we eerlijk zijn, het werkt. Patiënten krijgen sneller goede zorg, verpleegkundigen ervaren minder werkdruk en artsen kunnen sneller hun patiënten behandelen.”

Bekijk de video hoe Maastricht UMC+ de EBS-methodiek toepast

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.