In de wensenlijst zien we een verschuiving van zorg naar gezondheid, schuine streep preventie. Je zou er zelfs al de contouren van een integrale aanpak tussen ministeries en een kabinetsbreed beleid in kunnen zien. Daar zijn echter nog wel wat slagen te maken. Samenwerken tussen de verschillende zorgorganisaties en het sociaal domein gaat in ‘onze’ regio’s goed. Helaas kunnen regels en structuren deze samenwerking frustreren. Terwijl nieuwe financieringsvormen innovatie en versterking, zoals beoogd in het Integraal Zorgakkoord (IZA), juist mogelijk zouden moeten maken.
Besparing op het gemeentefonds
In plaats van nieuwe financieringsvormen beoogt het kabinet een besparing van 3 miljard euro op het gemeentefonds. Een bedreiging voor onder meer het terugdringen van wachtlijsten in de zorg, de woningbouwopgave, de uitvoering van het klimaatakkoord en de jeugdzorg. Gemeenten kunnen zelf bepalen waar zij de bezuinigingen doorvoeren. Ongeveer de helft zal in het sociaal domein plaatsvinden. Hiermee helpt de politiek haar eigen wensenlijstje voor de verkiezingen om zeep.
Samenwerking in Den Haag
Zorg en Zekerheid pleit voor samenwerken tussen ministeries en kabinetsbreed à la IZA. Kijk integraal of een vraagstuk daadwerkelijk zorg betreft, of eigenlijk welzijn, inkomen, onderwijs of wellicht milieu. Daarmee voorkomen we dat maatschappelijke vraagstukken blijven eindigen in de zorg. En remmen we verdere groei van het zorgbudget.
De samenwerking in Den Haag wordt versterkt door de bezuinigingen op het gemeentefonds een halt toe te roepen. Sterker nog: stop een miljard uit de zorg in het gemeentefonds. Dat geld komt dan beschikbaar voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken – gericht op preventie. Het resultaat: meer gezondheid voor Nederland. En een besparing van zo’n 5 tot 10 procent op de zorgkosten.
Wordt het politieke wensenlijstje toch nog vervuld.
Door: Ton van Houten, bestuursvoorzitter Zorg en Zekerheid