Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Poll-uitslag: zorgsector ziet het liefst VWS-minister uit eigen gelederen

In februari 2015 begon ik als redacteur bij Skipr. Zorgvisie was toen nog de grote concurrent. Inmiddels maken we al enige jaren met één redactie deze twee toptitels. Nog altijd schrijf ik met veel interesse over de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg, van vastgoed en finance tot de belangen van patiënten en zorgmedewerkers. Sinds april 2021 ben ik adjunct-hoofdredacteur van Skipr en Zorgvisie.
Na Tweede Kamerverkiezingen komt de discussie over een nieuwe coalitie en verdeling van ministersposten op gang. De één pleit voor een vakminister, de ander voor een zakenkabinet. In de praktijk zijn het toch vaak carrièrepolitici die het tot minister schoppen. Zorgvisie vroeg het zijn lezers: moet de minister van VWS uit de zorg komen?
Illustratie: Mette Dijkstra/Canva

Op de poll reageerden in totaal 27 lezers. Een zeer ruime meerderheid van 22 lezers vindt dat een minister van VWS uit de zorgsector moet komen. “Er zitten zoveel nuances in het Nederlandse gezondheidszorgstelsel dat als je in vier jaar iets wil bereiken als leider je verstand van zaken moet hebben op de dag dat je begint”, schrijft een psychiater. “Als de minister zich de zorg nog eigen moet maken, zal de minister geen grip krijgen op zijn/haar werk. Beide ministers Kuipers en Helder wisten vanaf dag 1 waar ze mee bezig waren. Dat hebben ze laten zien in de complexe besluiten die zijn genomen tijdens hun leiderschap. Dat deden zijn met kennis en vertrouwen. De zorg heeft gigantische bezuinigingen voor de boeg en een groot deel van de zorginstellingen staat op omvallen. Visie en leiderschap is nodig.”

Voeten in de klei

“Het moet iemand zijn die met de voeten in de klei heeft gestaan, ook niet alleen een leidinggevende functie, maar echt aan het bed, cliëntenzorg heeft geleverd”, stelt een directeur kwaliteit en zorg zelfs. “Zo iemand weet waar de zorgverleners over praten. Belangrijk dat hij/zij zijn/haar loopbaan in de praktijk heeft meegelopen. Anders is de afstand tussen baan en werkelijkheid veel te groot.”

Electoraal gewin

Een bestuurssecretaris ouderenzorg brengt hier een nuancering op aan: “De minister moet ook de politiek begrijpen. Anders wordt de impact beperkt. Daarnaast zal de vakminister dan uit één van de onderdelen van de zorg komen en dus de overige onderdelen ook niet kennen. Maar liever iemand die een deel begrijpt dan dat die persoon zich nog helemaal moet inleven en inwerken in de zorg. De huidige ministers (Kuipers en Helder) komen ook uit de zorg. Zij hadden echt wel goede ideeën, maar door coalitieakkoord en onbekendheid in de samenleving werd dat geremd. En daarnaast roepen sommige Kamerleden (vaak voor electoraal gewin) alleen wat men wil horen in plaats van te luisteren naar de vakministers en te leren van wat er echt nodig is.”

Vertrouwen

Volgens een aantal lezers is een achtergrond in de zorg voor een minister VWS belangrijk om het vertrouwen van zorgprofessionals te winnen. “Ook omdat zorgprofessionals zich willen kunnen identificeren met een bewindspersoon die met zorg belast is. En ook omgekeerd: zorgprofessionals hopen dat de bewindspersoon belast met zorg zich met hen identificeert. Dit schept vertrouwen.”

Andere competenties

Toch kent, volgens een vijftal reageerders op deze poll, een minister uit het veld ook een keerzijde. Een minister uit de sector “heeft dan wel meer verstand van zorg maar betekent niet dat deze automatisch beter politicus/bestuurder is”, stelt een directeur uit de ziekenhuiszorg. “Dat vergt toch andere competenties.”

Machtsverhoudingen bewaken

“De nieuwe minister moet vooral neutraal beslissingen kunnen en durven maken en het evenwicht in de machtsverhoudingen t.a.v. de zorg bewaken; de invloed van de zorgverzekeraars op de politiek is veel te groot nu (op politiek, NZA, ZIN etc.)”, stelt een CEO uit de ziekenhuiszorg. “Het is vaak een mogelijk volgende stap in de carrière voor een politicus, dus ook vaak een belangenconflict. Daarvoor moet de minister waken.”

Geen betere resultaten

Een deel van de lezers verwijst in zijn reactie naar de huidige (demissionair) minister Kuipers. “De huidige minister heeft teveel laten zien dat beslissingen worden genomen ten gunste van het zorgveld of instelling waar deze vandaan komt”, stelt een kno-arts.

“Hij moet integer zijn en bereid te zijn om naar de professionals in de deelgebieden te luisteren voor signalen”, vindt een arts uit het ziekenhuis. “De huidige minister denkt helaas 20 jaar na de laatste klinische werkzaamheden nog steeds iets te weten van de zorg.”

“Het heeft niet bewezen tot betere resultaten geleid”, meent een lid raad van toezicht in de ouderenzorg.

Genoemd

Een aantal lezers laat in de reacties ook weten wíe de nieuwe minister van VWS zou moeten worden. De naam van Marcel Levi, de huidige voorzitter van de NWO en oudgediende uit de zorgsector, wordt hierbij drie keer genoemd. Ook oud-Bernhoven bestuurder Peter Bennemeer, aanjager passende zorg Jan Kremer, Vivent-bestuurder Pieter Hermsen en Jef Mol, die per 1 januari bestuurder wordt bij Thebe, worden genoemd.

In februari 2015 begon ik als redacteur bij Skipr. Zorgvisie was toen nog de grote concurrent. Inmiddels maken we al enige jaren met één redactie deze twee toptitels. Nog altijd schrijf ik met veel interesse over de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg, van vastgoed en finance tot de belangen van patiënten en zorgmedewerkers. Sinds april 2021 ben ik adjunct-hoofdredacteur van Skipr en Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.