Ziekenhuizen lijken veel te veel op elkaar. Zorgondernemer Loek Winter ziet heil in het Schiphol-model.
Winter staat bekend om de doorstart
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanWinter staat bekend om de doorstart
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Of schaalvergroting de kwaliteit van zorg ten goede komt hangt af van de manier waarop. Als twee ziekenhuizen fuseren en beide alle soorten klachten blijven behandelen, dan waarschijnlijk niet. Gaan ze zich beiden semispecialiseren zodat ze samen wel maar afzonderlijk niet meer alles behandelen, dan waarschijnlijk wel.
Al moet je je afvragen waarom ze dan zouden willen fuseren. Semispecialiseren kan immers ook zonder fusie. Verder zouden mensen eens af moeten stappen van het idee dat Winters alleen maar bezig is met het vercommercialiseren van de ziekenhuiszorg. Het afstoten van zorgsoorten waar anderen beter in zijn is daar namelijk eerder het tegenovergestelde van.
Jammer in Nederland is dat Loek de Winter ruimte krijgt in Nederland om het Ziekenhuisbedrijf om te gooien naar productiebedrijven waar winst voorop staat. Er wordt in dit model nog weinig overgelaten aan innovatief werken in het ziekenhuisbedrijf. Ziekenhuisbedrijven behoren tot een basisvoorziening die voor elke Nederland bereikbaar moet zijn binnen redelijke afstanden met borging van kwaliteit, doormiddel van kwaliteit in Eigen Huis, Horizontale verbindingen of Vertikale bedrijfsmodellen. Of hier nog het recept van Loek de Winter inpast, betwijfel ik?
Om het voor de Telegraaf begrijpelijk te houden heeft dhr. Winter zijn visie in Jip en Janneke taal uitgelegd. Prima! Natuurlijk komt het Schiphol model al voor binnen de ziekenhuis wereld. De kern van zijn betoog is echter dat er nog teveel conservatieve organisaties in de zorg zijn. Veel ziekenhuizen willen alles doen, net zoals ze 15 jaar geleden deden. Dat is niet meer van deze tijd. Specialiseren is het devies! Nederland is klein, dus mensen zijn best bereid of moeten bereid gemaakt worden om voor superieure specialistische zorg een eindje te reizen.
Ik onderschrijf de visie van Loek Winter. De meeste ziekenhuizen leggen (te) veel nadruk op ‘groter worden’. Ook zie ik ziekenhuizen ‘speerpunten’ benoemen, zich specialiseren en zich daarop proberen te onderscheiden; zonder dat er activiteiten worden afgestoten of geoutsourced. Echte portfoliokeuzes zijn lastig (want gaan ook over mensen) en worden dan dus niet gemaakt. Ziekenhuizen zullen in hun business cases (waarmee je gefundeerde portfolio keuzes kunt maken) meerdere alternatieven moeten afwegen en deze alternatieven beoordelen op basis van zowel harde als zachte criteria.
Wat een oude wijn in nieuwe zakken komt hier voorbij. Het Slotervaartziekenhuis vergelijken met Schiphol??? Het verhuren van ruimtes aan bv. de kapster, pedicure, bloemist en zelfs de specialist is toch niets nieuws? En wat het verbod op roken betreft…In principe ben ik het daarmee eens, maar hoe wil je dat handhaven? En waarom voor kinderen die vanaf 2016 worden geboren en niet voor kinderen die vanaf 2000 zijn geboren? Nieuw milennium, nieuwe kansen. In Amerika is ooit de alcohol in de ban gedaan. Die drooglegging heeft, behalve een paar goede speelfilms, niet zoveel opgeleverd. Al met al ben ik dus niet erg onder de indruk van het verhaal van dhr. Winter.