Over dit congres
Hoe rapporteert u over uw impact op het klimaat? Ontdek oplossingen voor uw juridische, financiële, organisatorische en praktische uitdagingen. De groene golf is op gang gekomen, nu is het tijd voor de praktische invulling.
Vanaf 1 januari 2025 moeten zorgaanbieders voldoen aan de nieuwe Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Uw zorgorganisatie zal hiermee, veel meer dan nu, circulair en duurzamer moeten werken. Hoe ver bent u in de voorbereidingen om straks te voldoen aan uitgebreide rapportage-eisen op het gebied van milieu, maar ook op het gebied van kwaliteit van zorg en werkomstandigheden van het personeel?
Daarnaast is er de noodzaak dat er bij zorgprocessen veel minder grondstoffen verbruikt moeten worden. De CO2-uitstoot van de zorg is namelijk bijna even groot als van de luchtvaart. Het is dan ook niet voor niets dat duurzaamheid een belangrijke plek in het IZA heeft veroverd. Bent u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen? Volgt u de initiatieven van de koplopers?
De volgende onderwerpen komen o.a. aan bod:
- Wat u moet weten over de impact van het klimaat op gezondheid en de gezondheidszorg
- Tips voor de organisatie van een duurzaam inkoopbeleid
- Handvatten voor de financiering van duurzaamheid: subsidies en financiële regelingen
- Wat is de gedachte achter een circulair businessmodel en past u het toe?
- Bestuurder aan het woord: Zo verankeren we verduurzaming onder alle medewerkers
Doe waardevolle contacten op
Het congres biedt tevens uitstekende netwerkmogelijkheden. U wordt van harte uitgenodigd om uw visie en ideeën met elkaar te delen. Meld u vandaag nog aan >
Aanmelden
Inschrijving gesloten
U kunt zich niet langer inschrijven voor dit congres.Algemeen
12 juni 2024
KAS Meeting-Eventlocatie
De Bleek 13
3447 GV Woerden
Tarieven
- Regulier tarief
- € 499
Programma
Het klimaat verandert wereldwijd en ook in Nederland. De gemiddelde temperatuur is de afgelopen eeuw gestegen, er is meer neerslag en er komen vaker zeer warme dagen komen voor. Klimaatverandering heeft effect op onze gezondheid en ook op de gezondheidzorg. Tijdens deze bijdrage hoort u de laatste inzichten, feiten en cijfers.
De gezondheidszorg heeft een aanzienlijk negatieve impact op het milieu. Het verminderen van hiervan vereist onderzoek en brede samenwerkingen tussen veel verschillende disciplines. Hoe kan de inkoop zodanig georganiseerd en beheerd worden dat de bedrijfsvoering van ziekenhuizen en andere zorginstellingen duurzamer en circulair wordt?
Hoogleraar ‘Sustainable Procurement in Healthcare’ Erik van Raaij deelt zijn inzichten en tips.
De financiering van duurzaamheidsdoelstellingen blijft een heikel punt. Tijdens deze bijdrage krijgt u een actueel overzicht van subsidies en financiële regelingen waar zorgorganisaties gebruik van kunnen maken voor verduurzaming van gebouwen, in het bijzonder energiebesparing en CO2-reductie. Naast DUMAVA 2023, komen ook EIA, MIA/Vamil aan bod, wat relevant is voor eerstelijnszorg.
Duurzaamheid bevindt zich op het snijvlak van menselijke gezondheid en de gezondheid van onze planeet. In plaats van duurzaamheid te zien als een op zichzelf staand initiatief, maak het onderdeel van elk besluit in uw organsatie op het gebied van strategie, investeringen of bedrijfsvoering. Philips heeft voor duurzaamheid gekozen als belangijk uitgangspunt. In deze bijdrage deelt Harald Tepper de lessen van Philips én hoe zorgorganisaties een begin kunnen maken met
1) hun impact op het milieu te verkleinen,
2) duurzame keuzes te maken voor producten en
3) een gefaseerde en programmatische aanpak voor duurzaamheid.
In de economie van nu gaat het vaak om eigen belang en korte termijn winst. In een circulaire economie gaat het juist om waarde creatie op alle vlakken, voor meerdere partijen, op de lange termijn. Daarom is het essentieel om businessmodellen toe te passen waar het behoud van producten gewaarborgd blijft. Wat werkt wel, en wat niet? Waar liggen de organisatorische en boekhoudkundige uitdagingen bij het invoeren van een circulair verdienmodel? En hoe kunt u de eerste stappen zetten? Tijdens deze bijdrage gaat u zelf aan de slag met het zetten van de eerste stappen.
Steeds meer mensen maken zich namelijk druk over het klimaat. Maar veel van hen voelen toch weinig urgentie of zien teveel belemmeringen om in hun dagelijks leven daadwerkelijk klimaatvriendelijkere keuzes te maken. Wat kan een bestuurder in de dagelijkse praktijk doen om duurzaamheid te verankeren in het DNA van de organisatie en de medewerkers?
Programma onder voorbehoud van wijzigingen
Sessies
Circulair werken, medicijnresten beperken, afval reduceren: u wilt duurzaam werken. En binnenkort moet u dat ook kunnen aantonen, met de verplichte duurzaamheidsrapportage CSRD. Tijdens Expeditie CSRD brengen we de duurzaamheidsreis van de zorgsector in kaart. En dagen we u uit om te kijken door verschillende lenzen.
- Wat betekent duurzaamheid voor uw organisatie?
- Wat komt u op uw route tegen?
- Waar ziet u als een berg tegenop – en welke toppen heeft u al bereikt?
Er is kennis, bereidheid en urgentie nodig. Is dit bij uw organisatie voldoende aanwezig? Allemaal vragen die we met elkaar beantwoorden in de workshop.
U krijgt praktische tips om de steile flanken van de CSRD te beklimmen. En u raakt geïnspireerd en gemotiveerd om er mee aan de slag te gaan.
Duurzaamheid en een gezonde leefomgeving krijgen een steeds belangrijkere plek in de zorg en in de samenleving. Steeds vaker worden overheden in rechte gedaagd omdat zij niet voldoen aan hun zorgplicht met betrekking tot het behalen van klimaatdoelen. Ook worden bedrijven in procedures betrokken omdat zij bijvoorbeeld (indirect) schade hebben berokkend aan de gezondheid van burgers of omdat ze niet zorgvuldig zijn geweest in hun uitlatingen op het gebied van duurzaamheid. Het nieuws wordt gedomineerd door kwesties als chemours, Tata Steel en de procedures die worden gevoerd tegen Shell, KLM en ING. Een recente uitspraak van het Europese Hof van de Rechten van de Mens die was aangespannen door drie oude dames laat zien dat de klimaatverandering kan worden aangemerkt als een zaak op het gebied van de mensenrechten!
Ook de wet- en regelgeving is volop in beweging. De klimaatwet en het klimaatplan hebben hun intrede gedaan. Duurzaamheid heeft een grondslag in het Integraal Zorgakkoor. Daarnaast vervult de fysieke leefomgeving in de Omgevingswet die per 1 januari 2024 in werking is getreden als toetsingskader een centrale rol. Dossiers op het gebied van stikstof, PFAS, waterkwaliteit en wonen houden het land in hun greep. Ook de zorgsector ondervindt hiervan gevolgen.
Recentelijk is een wetsvoorstel ingediend om “ecocide” strafbaar te stellen. Nu zijn strafbaarstellingen in beginsel gericht op gevaar voor de openbare gezondheid of levensgevaar voor andere personen. In dit nieuwe wetsvoorstel wordt met de nieuwe strafbaarstelling het milieu zélf het beschermde rechtsgoed. Nieuw is bovendien dat de toepassing van het milieustrafrecht los komt te staan van het bestuursrecht. Vervolging kan ook plaatsvinden als geen bestuurlijke geboden of verboden zijn overtreden.
Timo bespreekt in vogelvlucht met u de meest belangrijke recente rechtspraak en wetgeving op het gebied van de duurzaamheid en wat deze rechtspraak voor u betekent in de zorg. Daarnaast maakt hij een vertaalslag naar een aantal praktische tips waardoor u zo goed mogelijk kunt inspelen op de deze nieuwe ontwikkelingen.
Jorrit Nicolai en Gilbert de Raad nemen jullie mee in de huidige stand van zaken in de afval en recycling markt binnen de zorg. Aan de hand van een aantal praktische voorbeelden wordt het publiek meegenomen in de stappen die vandaag de dag al te maken zijn én welke veranderingen er op korte en middellange termijn aan zitten te komen. De weg richting een groenere wereld is ingezet en gaat wat hun betreft naar een volgende versnelling.
- CSRD reporting en toepassing daarvan
- Transitie naar de circulaire economie
Sessies onder voorbehoud van wijzigingen
Sprekers
Prof. dr. ir. Erik van Raaij
Adriaan van Engelen
Harald Tepper
Patrick Vrijmoed
Birgitta Vrins
Drs. Josefien Kursten
Mr. Timo van Oosterhout
Gilbert de Raad
Drs. Charles Wijnker
Hendrik de Vries
Anja van Balen
Jorrit Nicolai
Praktisch
Voor wie?
Het congres is bedoeld voor professionals die betrokken zijn bij advies en beleid in de zorg. Deelnemers hebben onder meer de volgende functies: directie, raad van bestuur, raad van toezicht, adviseurs, consultants, hoofd en medewerkers financiën, hoofd en medewerkers financiële administratie, hoofd en medewerkers kwaliteit, hoofd en medewerker inkoop in de zorgsector.
Tarieven & accreditatie:
- €499 | regulier tarief
Alle tarieven zijn excl. btw. Bekijk de annuleringsvoorwaarden.
Accreditatie:
Geaccrediteerd voor 5 punten door Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN)
Specifieke accreditatie aanvragen? Neem contact op met: robin.happel@bsl.nl
Locatie
KAS Meeting-Eventlocatie is de meest duurzame evenementen locatie van Midden-Nederland. Ze verduurzamen de locatie door onder andere door catering op maat, door zo veel mogelijk biologische streekproducten te gebruiken en door verschillende innovaties. Denk bijvoorbeeld aan het recyclen van oude spijkerbroeken; de stof gebruiken zij als isolatie.
De Bleek 13
3447 GV Woerden
Sponsor worden?
Deel uw expertise met de bezoekers van dit congres.
Neem contact op met Mark van der Kooij (media adviseur) via: 06-42 20 42 31 of mark.vanderkooij@bsl.nl