Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Deur naar marktwerking ambulancezorg op een kier

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie en Skipr. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De VVD wil mogelijkheden scheppen voor nieuwe toetreders in de ambulancezorg. Dat bleek tijdens het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer.
ANP/Koen Suyk
ANP/Koen Suyk

Woordvoerder Arno Rutte vroeg om nieuwe

Registreren

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie en Skipr. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

4 REACTIES

  1. De ambulancezorg in Nederland staat nu nog op een zeer hoog niveau en dat moet vooral zo blijven!
    Veel kleine ziekenhuizen worden weggepest door de zorgverzekeraars mafia. Kijk maar om je heen: Overal worden lokale ziekenhuizen gesloten of omgebouwd tot veredelde poliklinieken. Wat rest zijn de grote 1000+ bedden klinieken. Ambulances moeten door de sluitingen van de kleine ziekenhuizen langere afstanden afleggen. Daarmee zijn zij ook langer uit hun eigen regio. Dit wordt opgelost door er extra ambulances bij te plaatsen om de gebiedsdekking te garanderen. Dit wordt nota bene zelf voorgesteld en gefinancierd door deze zogenaamde zorgverzekeraars!
    Enfin, de ambulancediensten in Nederland zijn organisatorisch slank en nog niet vergiftigd door diverse managementlagen. Slagkrachtig en effectief!
    Ga eens goed nadenken over de 15 minuten grens.: Wie heeft dat bedacht en zat daar ook een wetenschappelijke onderbouwing aan vast.
    Is dat al eens onderzocht?
    De meeste diensten zitten op 93-94% van de ritten op 15 minuten grens.
    Om die laatste 1-2% van de 95% norm te halen worden er in den lande tegen enorme bedragen extra ambulanceposten gebouwd die bijna geen werk hebben.
    Dit betekent heel simpel:
    Meer personeel aannemen en dus minder ritten per personeelslid.
    Verdunning betekent verschraling van het vak, daar je op jaarbasis minder patiënten ziet en minder handelingen verricht.
    Waar blijft je dan met de kwaliteit?

  2. Lees alle reacties
  3. Ja duidelijk dat de kosten van ambulancevervoer stijgen als de zorgverzekeraar allerlei spoedeisende hulpen en intensive care-afdelingen sluit en bepaalde ingrepen nog maar in een paar centra wilt laten doen. Het werd daar toch goedkoper door? Dat het er voor de patient niet op vooruit gaat, was al niet van belang. De zorgverzekeraar maakt de dienst uit.i

  4. Dus 7 van de 24 regio’s moeten de norm halen. Zit daar misschien ook Den Haag bij in?? Ja, dat zal wel want daar zit onze regering. Maar hoe zit dat met het Oosten en bv Friesland ? Oh, daar mogen ze wel een tijdje later komen?? Inplaats van 15 min doe we er een schepje bij op en dan is een half uur voor iemand met een hartinfarct ook nog snel genoeg, toch?? Ja, maar alleen in het N van het land. Krijgen we op den duur ook geen claims meer van aardbevingen en lost daar de werkeloosheid ook wel vanzelf op.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.