Meer dan ooit geldt: gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want in de zorg heeft alles met elkaar te maken. De budgettering heeft allerlei neveneffecten en sommige moeten worden gerepareerd. De medisch specialisten hebben in 2008 ruim 500 miljoen euro meer ontvangen dan begroot. Vorig jaar waarschijnlijk 700 miljoen te veel.
Drastische tariefkortingen
Klink probeert met drastische tariefkortingen vanaf 1 augustus een flink deel van de overschrijdingen ongedaan te maken. De specialisten zijn in rep en roer want vijf maanden lang worden de honoraria tientallen procenten gekort. De megakortingen zijn echter nog niets vergeleken met de budgettering die vanaf 1 januari 2011 van kracht moet worden. De budgettering maakt een eind aan de vrije positie van de vrijgevestigde specialist. Die loopt straks aan de leiband van de ziekenhuisdirectie.
Directie wordt verantwoordelijk
De directie wordt verantwoordelijk voor het totale honorariumbudget van de vrije specialisten en de directie mag ook het geld over de verschillende maatschappen verdelen. Alle betalingen komen straks binnen bij het ziekenhuis. De directies zijn weinig enthousiast over hun nieuwe verantwoordelijkheden. Ze gaan namelijk risico lopen voor overschrijdingen. En je kunt wachten op ruzies met maatschappen die zich tekort gedaan voelen.
Quota voor specialistische zorg
Voor de specialisten dreigt omzetverlies en het is onzeker of de fiscus de ingekapselde vrijgevestigde specialist straks nog beschouwt als ondernemer. De NZa ziet het gevaar dat de marktwerking de nek wordt omgedraaid. Daarom wordt onderzocht of ziekenhuizen quota voor specialistische zorg kunnen gaan verhandelen. Het is een creatief idee dat het onderzoeken waard is, maar de NZa moet wel uitkijken dat ze het financieringssysteem niet nog ingewikkelder maakt. Er moet sowieso veel worden uitgezocht. En de Wet marktordening gezondheidszorg moet ook nog worden aangepast. Kortom, de kans is klein dat de specialistenbudgettering over een half jaar is ingevoerd. (Zorgvisie – Eric Bassant)
Lees ook:
Zorgvisie magazine
Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.
De idiote kortingen o.b.v. onjuiste getallen die demissionair minister Klink oplegt zijn enkel een manier om nog een punt te maken en wat begrotingstekorten weg te werken. De media hoor je niet hierover, niemand is geïnteresseerd in verhalen van hardwerkende specialisten die toch al te veel zouden verdienen. Wat heeft wel de aandacht: het afschaffen van de pilvergoeding, zorg etcect. Niemand realiseert zich dat door de maatregelen van Klink ons goede zorgstelsel binnenkort in elkaar gaat storten. Artsen zijn het beu om nog harder te werken terwijl het salaris gekort wordt. De publieke opinie en de politiek heeft in de keurige, niet militante groep medisch specialisten een makkelijk slachtoffer gevonden voor bezuinigingen. Bezuinigingen die nergens op slaan omdat het inkomen van specialisten maar een klein deel beslaat van de totale uitgaven van de gezondheidszorg. Die uitgaven liggen in Nederland trouwens nog ver onder de Europese normen.
Waar krijgt de medisch specialist straks zijn prikkel vandaan om zich met hart en ziel in te zetten voor zijn maatschap en de ziekenhuisorganisatie als daar vervolgens niets tegenover staat. Elke medisch specialist investeert belangeloos vele uren in de ziekenhuis organisatie omdat dit ook ten goede komt aan zijn bedrijf. Hier is volgens mij nog te weinig aandacht voor.