Home Deloitte en Zorgvisie organiseren Masterclass vastgoed in de zorg

Deloitte en Zorgvisie organiseren Masterclass vastgoed in de zorg

Inhoudelijke verdieping, met praktijk voorop


Tekst: Leendert Douma

Zorgvastgoed is ingewikkeld. Van het eerste idee via de eerste steen naar de eerste bewoners is een lang verhaal vol lastige keuzes. Dat geldt niet alleen voor bestuurders in de zorg, maar ook voor vastgoedmanagers en financial managers. Om deze beslissers meer inhoudelijke en praktische verdieping te bieden, heeft Deloitte bijna tien jaar geleden een masterclass ontwikkeld. Die wordt sinds vorig jaar via een tweedaags programma verzorgd in samenwerking met Skipr en Zorgvisie. De komende masterclass is op 4 en 5 juni 2024 in Den Dolder.

“Er zijn natuurlijk heel veel symposia en masterclasses. Wij onderscheiden ons door verdiepend op de inhoud in te gaan en die direct toepasbaar in de praktijk te maken”, zegt Arno Leeijen, director financial advisory healthcare bij Deloitte. “Dus geen wollige vergezichten, maar ook geen commerciële verhalen of bedrijfspresentaties.” Hij bedacht al in 2016 de Masterclass Vastgoed in de zorg en hij verzorgt die nog steeds. De masterclass richt zich op alle beslissers – bestuurders, vastgoedmanagers én financial managers – in de langdurige zorg, of het nou ouderenzorg, ggz, gehandicaptenzorg of revalidatiezorg is.

Actueel en urgent
De masterclass werd ontwikkeld in de tijd dat er veel nieuwe toetreders op de markt kwamen, legt Leeijen uit, zoals private investeerders en vastgoedbeleggers. In die zin is de behoefte nog steeds actueel en urgent. “Er komen allerlei vragen aan bod: Hoe voer je het goede gesprek met een vastgoedbelegger of -investeerder? Hoe maak je een businessplan voor de bank? Hoe ga je om met fiscale regels?” Als eerste komen trends en ontwikkelingen in de zorgvastgoedmarkt aan bod. (“Maar niet te lang”, zegt Leeijen, “dat hoeft niet want onze doelgroep leest ook Skipr en Zorgvisie.”) In het tweede deel wordt dieper ingegaan op de strategie: hoe kom je van een visie tot een project? Het laatste blok gaat over fiscale aspecten en juridische aandachtspunten, zo legt Leeijen uit. De inhoud wordt gebracht door mensen uit de praktijk. Op de masterclass kwamen in de afgelopen jaren sprekers van Aedifica, Cofinimmo of Bouwinvest, maar ook van Woonzorg Nederland of van woningcorporaties. De experts van Deloitte verzorgen zelf ook een deel van de sessies, met name als het gaat om specialistische onderwerpen als fiscaliteit of de financiële business case. “We geven de deelnemers ook checklists mee om rekening te houden met zaken als btw, onroerende zaakbelasting, de WOZ of energiebelasting.”

Herijking van wegingskader
In september deed Natasja Mariman, bestuurder van de Zeeuwse zorginstelling Allévo, de Masterclass Vastgoed in de zorg. “Het waren twee zeer inspirerende dagen”, zegt ze. Mariman was er samen met de vastgoedmanager van Allévo en beiden hebben er veel aan gehad. Natasja Mariman: “Er was inhoudelijke verdieping en sommige informatie was heel erg gedetailleerd. Bijvoorbeeld over VPT en het scheiden van wonen en zorg. Wat komt daar allemaal bij kijken als het gaat om gebruik van ruimtes? Welke regelgeving is er? Natuurlijk kan ik vertrouwen op mijn vastgoedmanager, maar ik moet alles kunnen wegen. Voor mij als bestuurder was het goed om veel verschillende onderwerpen mee te krijgen om daarmee je wegingskader te herijken. Ik vond dat echt een meerwaarde van deze masterclass. Ik denk dat nog niet genoeg bestuurders dat inzien.” Een andere pre zijn de informele gesprekken tijdens de borrel en het eten, vindt Mariman. “Daar rolden afspraken uit om bijvoorbeeld eens bij elkaar te kijken hoe die VPT wordt georganiseerd. Onze vastgoedmanager heeft een aantal werkbezoeken afgelegd en er zijn ook een aantal mensen bij ons op bezoek geweest. Heel inspirerend.”

Stoomcursus
Het is zeker niet zo dat de masterclass als mosterd na de maaltijd kwam, maar Mariman had al veel dingen in de praktijk geleerd. Ze werd in 2020 in het diepe gegooid. Een week nadat ze als bestuurder bij Allévo aantrad, ging de aannemer failliet. Natasja Mariman “Die was een gebouw van meer dan 30 miljoen euro aan het neerzetten. Alleen de fundering stond en ze waren vloerverwarming aan het leggen. Dan kom je dus in een rollercoaster van aanbestedingen en aansprakelijkheden terecht. Maar ook tegenvallers in de kosten, vragen over materiaalgebruik, eisen van de architect en de omgevingsvergunning van de gemeente… Dan voel je je net Pipi Langkous: ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Samen met de installateur hebben we een nieuwe hoofdaannemer gevonden. Uiteindelijk heeft de bouw maar een half jaar vertraging opgelopen. In mei vorig jaar zijn onze bewoners over gegaan. Ik heb dus al doende wel een stoomcursus ‘bouw en vastgoed’ gehad, ja.”

Samen
Toch hebben de bestuurder en haar vastgoedmanager veel aan de masterclass gehad. Arno Leeijen ziet vaker dat twee collega’s samen komen. “Ik heb ook weleens gezien dat een bestuurder samen met een toezichthouder kwam”, zegt de Deloitte-director. Voor iedereen is er verdieping én zijn er praktische tips. Dat betaalt zich uit. Arno Leeijen: “Ik heb weleens meegemaakt dat een deelnemer tijdens een sessie zei: ‘mag ik even de zaal uit, ik moet nú een telefoontje plegen’. Toen hij terugkwam zei hij: ‘ik heb zonet een paar ton verdiend met jullie advies’. Die had zijn inschrijfgeld dus snel terugverdiend!”

Ontdek de laatste trends en ontwikkelingen in het speelveld van zorgvastgoed en de verschillende stakeholders tijdens de 2-daagse Masterclass Vastgoed in de zorg op 4 & 5 juni 2024. Bekijk hier meer informatie en het programma >

Nieuwsbrief Abonneren