Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opinie: Samen de strijd aangaan tegen gezondheidsverschillen

In sommige wijken leven mensen gemiddeld zes jaar korter en verkeren zij tot vijftien jaar minder in goede gezondheid. Deze cijfers zijn niet alleen een weerspiegeling van de gezondheidsstatus, maar ook van de sociale ongelijkheid die diep geworteld is in onze maatschappij. Een situatie die we niet mogen accepteren en waar we samen iets aan kunnen doen.
Emma Mees, communicatiemedewerker Pharos

In de Week van de Gezondheidsverschillen (van 18 tot en met 21 maart) riep Pharos, het expertisecentrum gezondheidsverschillen, een groot aantal organisaties op om gezamenlijk een Deltaplan tegen Gezondheidsverschillen te ontwikkelen. Dit plan moet er volgens Pharos voor zorgen dat tegen 2040 de gezondheidsverschillen met 30 procent zijn afgenomen. Het centrum benadrukt de noodzaak van een integrale aanpak en roept daarom op tot samenwerking met partijen buiten de gezondheidszorg, zoals onderwijs, woningbouw en sociaal beleid.

Anders denken, organiseren en doen

Het Deltaplan richt zich op drie kernpunten:

  1. Anders denken en kijken: De ontwikkeling van een gezamenlijk waardenkader door in gesprek te gaan over de onrechtvaardigheid van gezondheidsverschillen, de rol van overheid en individu, en de inrichting van een inclusieve samenleving die de waardigheid van elk individu erkent.
  2. Anders organiseren: Aangezien de oorzaken van gezondheidsverschillen op diverse beleidsterreinen liggen, is een brede aanpak nodig die de verschillende factoren zoals bestaanszekerheid, leefomgeving, sociale netwerken, kennis, vaardigheden, en de toegankelijkheid van goede zorg omvat.
  3. Anders doen: Bestaande succesvolle initiatieven in de praktijk versterken en opschalen, met een focus op leren van en met elkaar, en altijd in samenwerking met de mensen om wie het gaat om praktijk en beleid met elkaar te verbinden.

Sociale uitsluiting

Ook heeft Pharos tijdens de Week van de gezondheidsverschillen een nieuw rapport over sociale uitsluiting en gezondheidsverschillen uitgebracht. Het rapport biedt inzicht in hoe sociale uitsluiting bijdraagt aan gezondheidsachterstanden. Deze kennis versterkt het argument voor een holistische benadering die verder gaat dan medische interventies, door ook aandacht te besteden aan sociale inclusie en de bevordering van welzijn.

Rol beleidsmakers en zorgverleners

Verkleining van de gezondheidsverschillen vereist de inzet van zowel beleidsmakers als zorgverleners. Beleidsmakers worden aangemoedigd om gezondheid te integreren in alle domeinen van beleidsvorming en actief sociale uitsluiting tegen te gaan. Zorgverleners kunnen hun rol versterken door de samenwerking met gemeenschappen te intensiveren en preventieve maatregelen en vroege interventies te prioriteren. Ook kunnen zij ervaringsdeskundigen, sleutelpersonen in de wijken en de mensen om wie het omgaat, betrekken bij het maken van nieuw beleid. Als we allemaal wat minder vanuit ons eigen referentiekader handelen en beleid in de praktijk testen, zullen er minder mensen achterblijven en zich niet gezien voelen. Wat weer zorgt voor betere sociale cohesie in de samenleving.

Gezamenlijke uitdaging

De Week van de Gezondheidsverschillen mag dan voorbij zijn, de strijd tegen gezondheidsverschillen en sociale uitsluiting gaat door. Laten we deze uitdaging gezamenlijk aangaan. Samen kunnen we het tij keren en werken aan een gezondere, gelijkere toekomst voor iedereen.

Door Emma Mees, communicatiemedewerker, namens Pharos

Dag van de Preventie
Oplossingen voor de noodzakelijke strijd tegen gezondheidsverschillen
30 mei 2024, Utrecht

Na vijf eerdere succesvolle congressen is het programma dit jaar gevuld met toonaangevende buiten- en binnenlandse sprekers. Het thema? De aanpak van de groeiende gezondheidsverschillen tussen theoretisch- en praktisch opgeleiden. Experts delen inzichten over de noodzakelijke veranderingen in systemen, financieringen en wetgeving.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.