Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Flexibilisering van de arbeidsmarkt is niet te stuiten

Zorgmedewerkers moeten zo veel mogelijk flexibel ingezet worden. Maar wordt de sector daar aantrekkelijker van voor nieuw personeel?
Flexibilisering van de arbeidsmarkt is niet te stuiten

Niet meer dan 2000 mensen hebben vorig jaar in Nederland een vast contract gekregen; een daling van maar liefst 97 procent van het aantal arbeidscontracten voor onbepaalde tijd ten opzichte van 2010. Een duidelijk teken dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt in volle gang is. Of het ontslagrecht versoepeld gaat worden en op welke manier, maakt in het licht van deze ontwikkeling betrekkelijk weinig uit.

Positief?

In de zorg wordt de flexibele inzet van werknemers gezien als een positief gegeven. Het NIVEL onderzocht het onderwerp bij 23 afdelingen van 12 verpleeg- en verzorgingshuizen. Medewerkers hebben vragenlijsten ingevuld en de onderzoekers hebben de werkroosters geraadpleegd. Wat blijkt? Als er open wordt gecommuniceerd zijn medewerkers best bereid om in een flexpool te gaan werken. Men wil best de ene week een paar uur extra op een andere afdeling werken en de week daarop vijf uur minder op de eigen afdeling. Dit is vooral goed voor de cliënt met een complexe zorgvraag want dankzij flexibilisering kan deze extra hulp krijgen wanneer het nodig is.

Bierkaai

Maar vakbond Abvakabo FNV ontvangt andere signalen. De vakbondsleden in de verpleging en verzorging klagen over kleine, flexibele contractjes. Volgens vakbondsleider Lilian Marijnissen is het ook voor de cliënt niet goed om elke keer een ander gezicht aan het bed te zien. Bovendien blijft het aantal cliënten in een verzorgingshuis volgens Marijnissen vaak zo stabiel dat een heel flexibel rooster niet nodig is. De inzet van de bond bij de onderhandelingen voor een nieuwe cao Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT) is dan ook dat werkgevers juist weer vaste contracten voor het volle aantal uren moeten gaan uitgeven. Want waarom zou een nieuwe toetreder op de arbeidsmarkt kiezen voor een carrière in de zorg als die baan bestaat uit vijf uurtjes in de ochtend en vijf uur flexibel. Dan kan hij of zij net zo goed gaan vakkenvullen bij de Albert Heijn. Toch zegt iets mij dat Abvakabo tegen de bierkaai vecht. (Zorgvisie-Wouter van den Elsen)

10 REACTIES

  1. Flexibiliteit is nodig gezien de ontwikkelingen in de zorg. Dit betreft het grotere geheel en niet de individu.
    Flexibiliteit betekent inderdaad niet korte/meerdere diensten maar bereidheid om mee te denken in de continuteit van afdelingen op een zo efficient mogelijke manier. Kruisbestuiving is dan ook iets wat de cultuur van de zorg, voornamelijk ziekenhuizen, nog niet erkent. Eilandjes cultuur en ‘going concern’ moeten nu echt eens doorbroken worden.
    Medewerkers die hiertoe bereid zijn te investeren hebben de toekomst. Dit zal uiteraard niet voor iedereen ideaal zijn echter in tijden van bezuinigingen e.d. zal iedereen de schoen moeten aantrekken die hij of zij past…

  2. Lees alle reacties
  3. flexibel inzetbaar zijn is wat anders dan kortere dagen/diensten werken. Toch zijn er uren in de zorg waarin minder productiviteit is het is ook aan de zorgverleners zelf hoe daarmee om te gaan en met ideeen komen. Laat niet alles top down beslissen want die kijken alleen naar FTE’s en geld. Meer betrokkenheid bij de organisatie geeft meer inspraak ook op andere gebieden.

  4. Als ze zo doorgaan met dat flex gedoe in de zorg dan hebben ze over een paar jaar geen mens meer die in de zorg wil werken, ook zorg medewerkers hebben hun vaste lasten en hebben een fatsoenlijk inkomen nodig om te kunnen leven en je moet dus wel wat vastigheid hebben, ze zouden de top managers maar een flexbaan geven maar dan ook met het loon wat bij de gewone flexwerker hoort dan peiepen ze wel anders. Dat je wisselende diensten draait is normaal maar dat je niet zeker bent van je uren is abnormaal.

  5. Hartstikke goed dat Abvakabo dit punt op pakt in de cao onderhandelingen, ik werk zelf in een verpleeghuis en wij in de zorg zijn al heel erg flexibel. Maar nu wordt het echt te gek! We mogen niet eens meer acht uur op een dag werken. We moeten zes uur komen werken en dan een paar dagen extra terug komen. Of we moeten opeens op andere afdelingen gaan werken, waar we de bewoners niet kennen. Daar sta je dan, samen met iemand uit de flexpoule, niemand kent de bewoners; dat komt de kwaliteit van de zorg absoluut niet ten goede! En er is ook helemaal geen noodzaak om flexibel te gaan werken in de verpleeghuizen. En het zorgt voor een hogere werkdruk voor ons, het personeel. Bovendien leeft dat achtelijke flexibele gedoe ook heel erg onder mijn collega’s. Dit moet stoppen! Zo wil er niemand meer in de zorg werken.

  6. Als flexibel ook betekent tot 23.00 uur werken en ’s anderdaags om 7.00 uur weer de volgende dienst draaien bevordert dat naar mijn idee toch niet de kwaliteit van zorg. Tijdens een langdurige ziekenhuisopname (langer dan 1 maand) geregeld getuige geweest van dergelijke diensten. Ook geregeld ervaren dat je heel alert moet zijn omdat je anders verkeerde medicatie kijgt (chemo die voor een ander is!), medicatie krijgt die tijdelijk niet nodig is ivm een naderend onderzoek of voedingslijsten worden verwisseld. Wellicht werk je met dergelijke roosters deze bijna-fouten in de hand. Ik ben dan ook voorstander van een ruime rustperiode tussen de diensten.

  7. voert mw Marijnissen de SP agenda uit of is zij bezig met belangenbehartiging van medewerkers? Ik denk het eerste. de moderne medewerkers schrijft graag in op diensten via een Flex App. zo flexibel als maar zijn kan, en in belang van hem of haar. ga met de toekomst mee.

  8. Van een politicoloog (en dat is Wouter toch?) had ik een andere analyse verwacht. Zorgaanbieders zijn helemaal niet vies van flexibel werk, daar is het succes van buurtzorg het bewijs van. Bij flexibiliteit hoort echter controle en juist dat ontbreekt wanneer een baas die flexibiliteit afdwingt. Het moet in overleg. Toch is dit niet het eigenlijke probleem voor Abvakabo FNV. Als werkgevers flexibiliteit afdwingen dan is het voordeel van het werken voor een werkgever boven het werken als zelfstandige vrijwel nihil. Werkgevers verliezen hun positie op de arbeidsmarkt en Abvakabo verliest zijn tegenpartij. Zelfstandigen zijn veelal niet aangesloten bij Abvakabo en dus staat hier het voortbestaan van Abvakabo op de tocht. Geen verrassing dus dat Abvakabo andere geluiden hoort…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.