Er bestaat geen onderbouwing voor verhoging van de volumenorm voor borstkankeroperaties. Dat zegt Sabine Siesling die er onderzoek naar deed. Bij meer dan 75 borstkankeroperaties per jaar blijft de overlevingskans gelijk.
Zorgverzekeraars hanteren ook volgend jaar uiteenlopende
natuurlijk is er een onderbouwing. aan een hogere norm zullen minder ziekenhuizen voldoen. die hoeven we dus ook niet meer te betalen en dat betekent, dat we de zorg goedkoper kunnen maken voor de belasting- en premiebetaler.
dat die vervolgens aanmerkelijk meer gaat betalen in de vorm van tijd en reiskosten (zowel patiënt als bezoekende omgeving) wordt verzwegen. dat is tenslotte een individueel risico.
Overleving is de ultieme, maar niet de enige uitkomstmaat van borstkankerzorg. Na jarenlang de nadruk te hebben gelegd op structuur- en proces-indicatoren hechten we nu meer belang aan klinische en patiëntgeoriënteerde uitkomstmaten. De bevinding dat het aantal borstkankeroperaties dat een ziekenhuis jaarlijks uitvoert, in Nederland, geen significant effect heeft op de kans op genezing van patiënten met borstkanker, loochenstraft niet dat opschaling een gunstig effect kan hebben op andere uitkomstmaten, breedte van het palet aan mogelijke behandelingen en (kosten)efficiëntie.
Misschien een idee om het kwaliteitsinstituut hier een uitspraak over te laten doen ?