In de praktijk
Het zijn de medewerkers die in Kampen de ‘talentgedreven transformatie’ in de praktijk vormgeven, weet Ivonne Huijsman, Casemanager Dementie en voorzitter van de Verpleegkundigen Advies Raad bij IJsselheem. Daarbij staat creatief en innovatief denken in de teams centraal. “Zoals bij een thuiszorgcliënt die moeite had met de medicatiediscipline. De reflex is: dan reiken wij het de cliënt wel aan. Onze oplossing was Medido, een slim uitgifte-apparaat waarmee de cliënt voor medicijntoediening niet afhankelijk wordt van de zorgmedewerker. Wij kunnen zo nog even op afstand blijven.” ‘Talentgedreven transitie’ heeft veel veranderd bij IJsselheem. Ivonne: “Bij elke cliënt is wel iets mogelijk, zoals de ‘klik aan klik uit’-afstandbediening, waarmee de client zelf het licht aan en uit kan zetten.Elke aanpassing is winst, zo hebben onze medewerkers inmiddels ervaren.”
Professionele autonomie
Teamleiders bij IJsselheem zijn nu vooral regisseurs van teams die de ‘professionele autonomie’ elke dag zelfstandig in de praktijk brengen. Met passende inzet van formele en informele zorg. “Verpleegkundigen kijken naar het hele systeem, de cliënt, de omgeving en naar onze inzet. IJsselheem, een zorginstelling in de regio Kampen, werkt aan een talentgedreven transformatie van de zorg, waarbij samen- en zelfredzaamheid centraal staan in de levensfasen van cliënten. In Kampen zijn zorgmedewerkers ‘in the lead’ op zoek naar innovatie. Dat werkt.
Ze hebben geleerd analytisch te kijken naar een probleem, het af te pellen en vervolgens slim en creatief te kijken naar mogelijkheden.” Ivonne heeft voorbeelden te over. Iemand heeft COPD, met een niet al te beste conditie. “Onze wijkverplegers zoeken naar wat zo iemand wél kan. En wat de cliënt doet om nog zo veel mogelijk in beweging te blijven. Passende zorg bieden betekent soms iemand inschakelen om de conditie te verbeteren. Kan het netwerk van de persoon ook iets betekenen? Onze insteek: de persoon niet te snel afhankelijk maken van iemand die komt ‘zorgen en oplossen’.”
Ruimte geven
“Om medewerkers zo te laten denken en werken, moeten leidinggevenden ruimte geven”, benadrukt bestuurder Karin Leferink. “’Professionele autonomie’ is een sleutelterm, het betékent hier echt iets. De talentgedreven transitie werkt alleen als medewerkers zich gehoord voelen dat hun inbreng gewaardeerd wordt.” Ivonne Huijsman: “Gelukkig wordt dit denken ook vanuit IJsselheem goed ondersteund. Door het management, maar bijvoorbeeld ook heel praktisch, door speciaal daarvoor opgeleide ‘tech ambassadeurs’, die de nieuwste hulpmiddelen kennen en die dicht op de teams werken.” Ivonne: “Onze mensen zijn de zorg in gegaan om te zórgen. Maar zorgen is ook dat je iemand zo lang mogelijk z’n eigen leven laat leiden. Dat kan wel eens lastig zijn, maar we coachen elkaar en we worden er steeds beter in.” Saskia van Wieringen, directeur Randstad Zorg: “Talentgedreven transitie werkt als zorgprofessionals leren en begeleid worden om ruimte te nemen. Zo kan de organisatie maximaal gebruik maken van hun praktijkexpertise om toekomstbestendig te worden.”