Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Zilveren Kruis: ‘Zbc’s mogen niet verder groeien’

Zilveren Kruis maximeert de hoeveelheid zorg die zbc’s mogen leveren. In enkele regio’s is dat maximum dit jaar al bereikt: daar kunnen zbc’s niet meer groeien. De andere regio’s bereiken volgens de zorgverzekeraar binnen een of twee jaar dat punt. Dit is afhankelijk van de zorgvraag en aanbod van een regio.
Beeld: fizkes/Getty Images/iStock

Directeur Zorg Peter Langenbach: “Als de

Registreren

5 REACTIES

  1. Jammer dat er zo slecht wordt gelezen, van pure emotie is geen sprake. Commerciële ZBC’s kunnen alleen ASA 1 en 2 behandelen ( de zgn krenten uit de pap) ASA3,4 en 5 zijn aangewezen op de ziekenhuiszorg en daar wringt de schoen. de wachttijden voor deze categorie patiënten loopt op tot in het ridicule. de gezondheidsschade en de arbeidsschade die dit veroorzaakt loopt in de miljarden. Niet zelden wordt een patiënt die op een wachtlijst staat voor een simpele ingreep bijv een galblaas operatie ( scopisch ,short stay) acuut opgenomen met een cholecystitis een levensbedreigende situatie. dan is het niet meer dan logisch het capaciteitslek dat ontstaan is door de commerciële ZBC’s ( er is een beperkt aantal specialisten en verpleegkundigen ) wordt gedicht.
    Daar is niets emotioneels aan of het zou het mantra:” als je maar lang genoeg wacht wordt alles acuut” moeten zijn. marktwerking, concurrentie, horen in een sector waar de vraag het aanbod ruim overtreft niet thuis.

  2. Lees alle reacties
  3. Slechte zaak. ZBC zijn vaak efficienter, snellere en vaak betere zorg, prettigere omgeving voor patient en behandelaars. Tov. de verouderde ziekenhuizen met Indiaas kastenstelsel en vastgeroeste maten en b-kwaliteit ambtenaren als bestuurders. In maatschappelijk belang als beiden zelfde tarief krijgen? Dat de patient kiest voor ZBC? Logisch! Fijne concurrentie en beste zorg tarief en dus maatschappij. Pure emotie van dhr. Sluimers hierboven, duidelijk gezien ‘hart voor ziekenhuiszorg’. Focus op belang van patienten, maatschappij, medewerkers in de zorg.

  4. wel wat laat! Deze scheefgroei is al jaren aan de gang en er is door iedereen met een hart voor de ziekenhuis zorg voor gewaarschuwd. Niet alleen heeft een ZBC een aanzuigende werking op verplegend personeel ( geen diensten , plezierige werktijden en een betere honorering) maar alle winsten uit deze private Equity gerunde klinieken verdwijnen ook nog eens uit de zorg. Nu mogen ziekenhuizen hun eigen ZBC constructies optuigen met gedogen steun van het Zilveren Kruis. Uiteindelijk, bij uitblijven van voldoende capaciteit, is en blijft de patiënt met een planbbaar probleem de klos. dat los je niet op door ad-hoc beleid ,maar door meer jaren productie afspraken te maken zodat de ziekenhuizen deze deeltransitie ook kunnen financieren. Want de verschillen in honorering van de personele bezetting ( ZBC tegenover regulier dienstverband) moeten wel worden recht getrokken.Anders los je dit probleem niet op

    • Ook hier is enige nuance op zijn plaats.
      Vaak helemaal geen betere honorering in een ZBC. soms vast wel, maar soms ook niet.
      Winsten uit PE verdwijnen uit de zorg? Juist niet! PE’s in de zorg werken vaak juist kosten-effectiever en stoppen al hun winst weer in de zorg. Als je (zo hard) oordeelt moet je wel echt weten waar je het over hebt, anders wordt het populisme en daar is uiteindelijk niemand bij gebaat.
      Ik snap de goede bedoeling, maar toch …

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.