Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Regressie

Redacteur KinderopvangTotaal
De alfahulp is een zzp’er, een zelfstandige zonder personeel. In de thuiszorg is het de vraag of de alfahulp een zzp’er wil zijn. De vakbonden zeggen dat ze als goedkope arbeidskracht worden uitgebuit omdat de gemeente de tarieven voor huishoudelijke hulp laag houden.
Regressie

De gemeenten, maar ook andere – particuliere – werkgevers, werpen tegen dat alfahulpen juist de vrijheid willen hebben zelf hun werktijden en inkomsten te bepalen. Zorgtaken hebben ze niet, ze maken alleen schoon. Wie moet opletten dat de schimmel niet uit de ijskast groeit en de oudere nog wel weet welke dag het vandaag is?

Verbod op alfahulpcontructie

In tegenstelling tot een echte zzp’er verdient de alfahulp veel te weinig om zelf sociale verzekerings- en pensioenpremie af te dragen. In 2007 werd de alfahulp massaal ingezet om de huishoudelijke hulp zo goedkoop mogelijk te houden. De gemeente had

net het huishouddeel van de thuiszorg in de Wmo gekregen – én het geld dat daarbij hoorde. In 2009 verbood toenmalig staatssecretaris Bussemaker de alfahulpcontructie na misstanden in de huishoudelijke zorg door het inkoopbeleid van de gemeenten.

Intrede alfahulp

Alfahulpen moesten als huishoudelijke hulp-1 onder de cao. De gemeenten zijn inmiddels in regressie: de alfahulp doet weer haar intrede in de huishoudelijke zorg. De vakbond klaagt over de te lage tarieven die de gemeenten bieden, door de gemeenteraad goedgekeurd! Verschillende thuiszorgaanbieders hebben de huishoudelijke zorg laten vallen, en de mensen die daarvoor nodig zijn ontslagen, omdat ze er verlies op maken.

Simpel

Dus is de alfahulp weer terug om schoon te maken. De inspanningen van de vakbonden ten spijt, wordt het fenomeen maar niet uitgebannen. Misschien is het tijd de huishoudelijke hulpen 1 en 2 – zonder en met zorg – maar af te schaffen. De signaleringsfunctie – het zorgdeel – wordt een taak voor het sociale netwerk, dat toch een steeds belangrijkere rol gaat spelen in de ouderenzorg. Als de cliënt zorg nodig heeft, komt de thuiszorgster. Heeft de cliënt een schoonmaker nodig, dan komt Asito. Zo simpel is het, maar wel duurder. (Zorgvisie – Carolien Stam)

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. de huishoudeljk levert een goede bijdrage aan het welzijn van mensen. Het is de politieke jo-jo die er een rommel van maakt. Natuurlijk mag de drempel tot verkrijgen van hulp omhoog en wie geld betaald obv inkomen een forse eigen bijdrage. We moeten rekening houden dat we in 2012 leven. Mensen wonen langer thuis. Mensen worden ouder. Kinderen wonen soms verder weg. Kinderen / twee verdieners moeten werken voor de woonlasten. Al met al in een zorgzame samenleving hoort de huishoudelijk hulp een plek te hebben. Daar horen geen alfa hulpen in. Dit zijn vergoedingen daar bouw geen maatschappij mee op. Denk aan jongeren die moeilijk kunnen leren. Voor hen is de functie HH een uitkomst. NL mag best iets socialer. Van liberale opvattingen wordt een land arm. In dat land bestaat alleen IKbeleid.

  3. prima idee, afschaffen betaling van schoonmaakhulp. Toch logiusch dat je er voor etaalt, vroeger regelde men ook buren/buurkinderen voor boodschappen en toen was het ineens gratis voor ouderen, onlogiosch kost de maatschappij heel veel geld want een schoonmaakster betaal je 10 euro per uur maar de overheid betaalt ruim 25 euro per uur voor die hulpen want ook kantoren/managers e.d. moeten ervan betaald worden net als bij de zorgmedewerkers, krijgen ook vrijwel niets in handen omdat al die gebouwen en managers betaald moeten worden. Wie betaalt het verschil, juist wij allemaal!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.