Over de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning in 2015 bestaan nog veel misverstanden. Weet u hoe het echt zit? De nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 is onderdeel van de grote zorgtransitie van Rijk naar gemeenten. Veel misverstanden hebben betrekking op de eigen bijdrage, dagbesteding en het wegvallen van ondersteuning.
Artikel bewaren
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanReacties4
6 misverstanden over Wmo 2015
Mark van Dorresteijn
@Attend24uurszorg: ik zou denken dat de meeste hulpbehoevende ouderen er niet eens de kracht en kennis voor hebben om überhaupt in beroep te gaan/bezwaar aan te tekenen. En dan is de slaagkans automatisch nihil.
N.a.v. misverstand 10. De verplichting geldt wel m.b.t. zorgvuldig onderzoeken voor dat je weigert: keukentafelgesprek! Zie vonnis over een casus in Fries dorpje,Dantumradeel, o.i.d. Of de slaagkans van een proces nihil is, moet in de loop van 2015 blijken. De aanname ‘nihil:is m.i. te voorbarig! Ton Jacobs.
Misverstand 7: Door de hervorming langdurige zorg (HLZ) ontstaat meer zorg op maat.
> Voorheen had u bij een zorgzwaartepakket (zzp) 3-4 de keuze om thuis te blijven wonen of in een verzorgingshuis te gaan wonen. Nu moet u thuis blijven wonen. De rijksoverheid beperkt de maatwerkmogelijkheden sterk door die opgelegde extramuralisatie, en de gemeenten krijgen er geen thuiszorgmaatwerkinstrumenten bij — de wijkverpleging wordt niet naar hen overgeheveld en de rest van de thuiszorg was al hun domein.
Misverstand 8: De HLZ was echt nodig want o.a. de intramurale ouderenzorg werd onbetaalbaar.
> In 1980 woonde nog 48% van de 80-plussers in verzorgingshuizen, in 2010 nog maar 13%(!). Dat is geheel vanzelf gegaan, daar was geen wet voor nodig.
Misverstand 9: Als niet-vermogende oudere kan ik net zo veel zorg krijgen als wel vermogende.
> Alleen vermogende ouderen met zzp 3-4 kunnen straks nog hun intrek nemen in een verzorgingshuis. Niet-vermogende kunnen dat niet betalen.
Misverstand 10: Ik hou qua thuiszorg net zo veel rechten.
> Waar gemeenten tot nu verplicht waren mensen met een beperking te ondersteunen (de gemeentelijke compensatieplicht), vervalt dat verplichtende karakter in de nieuwe WMO. Weliswaar kan een oudere beroep aantekenen tegen een gemeentelijk individueel zorgbesluit, maar de kans dat een hulpbehoevende oudere zo’n juridisch proces aangaat en — tijdig — wint moet als nihil beschouwd worden.
en nu maar hopen, dat dit artikel niet op een misverstand berust.