Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Poll-uitslag: Weinig vertrouwen in nieuwe bewindspersonen VWS

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De uitslag van de poll van deze week: 88 procent van de respondenten heeft geen vertrouwen in de nieuwe VWS-bewindspersonen Fleur Agema, Vicky Maeijer en Vincent Karremans.
weinig vertrouwen in vws bewindslieden
Illustratie: Mette Dijkstra | Canva

Het nieuwe rechtse kabinet maakt de tongen los. Onder Zorgvisie-lezers heerst op dit moment bijzonder weinig vertrouwen in de nieuwbakken bewindslieden op VWS: twee van PVV-snit en een van VVD-huize. In totaal reageerden 81 mensen op de stelling ‘Mijn vertrouwen in de nieuwe bewindspersonen van VWS is groot’. Van hen antwoordden 71 mensen met ‘nee’ en 10 met ‘ja’ (respectievelijk 88 procent en 12 procent).

Zorgbestuurders

Opvallend veel bestuurders en toezichthouders hebben op deze poll gereageerd, namelijk 24. We kunnen dus wel stellen dat het onderwerp leeft. Het merendeel van hen, 21, zegt geen vertrouwen te hebben in de nieuwe VWS-top.

Als we de groep respondenten verdelen in functies met direct patiëntencontact en functies zonder direct patiëntencontact, zien we dat in de groep met direct patiëntencontact het vertrouwen het laagst is. Daar heeft slechts 9 procent vertrouwen en 91 procent niet. In de groep zonder direct patiëntencontact mogen de bewindspersonen op iets meer vertrouwen rekenen: daar heeft 17 procent vertrouwen en 83 procent dus niet.

Er reageerden 12 medisch specialisten en 1 huisarts. 12 van hen zeggen geen vertrouwen te hebben. De persoon die vertrouwen heeft, heeft geen argument toegevoegd.

Nee-stemmers

Als belangrijkste reden voor het gebrek aan vertrouwen geven respondenten aan: het “gebrek aan ervaring”, “beperkte visie”, “gebrek aan kennis van de sector”, “vreemde en radicale ideeën ten aanzien van verslavingsproblematiek”, “teveel populistische meningen en geen toekomstbestendige oplossingen voor mensen die het echt nodig hebben”, “zeer onervaren, Florence Nightingale ontbreekt”.

Maar ook: “extreem rechtse ***”, “chaos”, “onervaren en verkeerde club; denken te makkelijk”, “het gedachtengoed dat nu steeds verder weer uit de ijskast wordt gehaald, is in strijd met alle normen en waarden waar de zorg voor staat”, “de belangrijkste door te voeren maatregelen, bijvoorbeeld halveren eigen risico, zijn zo dom en kortzichtig dat elk vertrouwen in een goede regeerperiode verdwenen is.”

Minister van VWS

Specifiek over minister Agema zeggen bestuurders: “Agema heeft m.i. niet het overstijgend denkniveau wat nodig is om een vervolg te geven aan het IZA” en ”de opvattingen van Fleur Agema over de terugkomst van de bejaardenhuizen als oplossing van het probleem en de uitbreiding van middelen voor de verpleeghuizen, zonder oplossingen voor het personeelstekort stellen mij niet gerust”, “Fleur Agema heeft beperkte intellectuele, en zorgkennis. Voorbeeld: weinig aandacht voor de gevolgen en impact van het willen afschaffen van het eigen risico.” Een beleidsmedewerker ziet wel dat de minister van VWS kennis heeft van de zorg, maar zegt: “Fleur Agema wil altijd alles en kan geen keuze maken dus zorg wordt nog duurder”.

Ja-stemmers

De mensen met vertrouwen baseren dit bijvoorbeeld op het draagvlak in de samenleving “Een kans om te laten zien wat ze waard zijn”. “Uitspraken over gezondheidszorg in het verleden geven vertrouwen” en op basis daarvan “voordeel van de twijfel”. “Meer specifieke aandacht en zoeken naar mogelijkheden om de professionals hun werk zelf te laten doen. Niet bij voorbaat zorg als “onkostenpost” op de begroting te zien, maar als investering in alle mensen in Nederland vooral ook de hulpbehoevenden!” De inzender van deze laatste reactie hoopte daarbij ook op de hulp van deskundige ambtenaren bij VWS en de IGJ.

Dit is een poll

Zorgvisie houdt regelmatig een poll om de meningen van bestuurders, managers en zorgprofessionals te vragen. Op basis hiervan verschijnt een artikel op de site. Het is met nadruk een peiling en dus zeker geen wetenschappelijke bijdrage. U kunt ermee doen wat u wilt.

Luister naar de aflevering van podcast Voorzorg waarin redacteuren hun verwachtingen van de nieuwe bewindslieden bespreken

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

2 REACTIES

  1. Wat een vermakelijk circus!

    Onze minister van VWS, mevrouw Agema, die Tweet over een hoofddoekje (.geen hoofddoekje is namelijk ECHTE vrijheid) ;

    En de minister president die haar mevrouw Adema (…) van Verkeer en Waterstaat noemt ( ….)

    Ik pak dus de popcorn erbij, en zak onderuit in mijn zetel.
    Komt u maar. Ik kan niet wachten.

    Meer graag!

  2. Lees alle reacties
  3. Ook al voor deze bewindslieden had ik weinig vertrouwen in de ambtenaren van VWS. Ongeacht welke politieke kleur er op VWS zit als bewindslieden gaan de ambtenaren al minstens 20 jaar verder met hun eigen agenda om met name de zorg om zeep te helpen en te knechten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.