De kans dat een burger in een ziekenhuis overlijdt, hangt samen met de woonplaats. Dat melden wetenschappers in een artikel in Medisch Contact.
Wim van den Bosch (senior adviseur
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanWim van den Bosch (senior adviseur
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Heeft men ook de klimato-logische opwarming in Limburg , het aantal naturapolissen , carnaval en de lage plaats van de eredivisieclubs van Limburg ,de kwaliteit van de gouverneur , enz..enz..ook in dit cijfer verdisconteerd ? ? Zo niet dan sterft dit onderzoek in schoonheid …..toch ? ? Gelukkig is er per provincie geen significant verschil in de sterfte in bejaardenhuizen. Die is overal …100% ? ?
Al zolang er landelijke zorgcijfers worden verzameld – 150 jaar of zo – zie je dat het gebruik van formele zorg groter is naarmate gebieden meer verstedelijkt zijn en naarmate we zuidelijker in het land komen, in die volgorde.
Prima onderzoek trouwens, ook goed weergegeven in Zorgvisie deze keer, maar helaas in de dagbladen al weer behoorlijk uit zijn verband gerukt.
Er is een belangrijk effect te noemen, al is er nog geen goede term voor, laat ik zeggen, de-wal-en-het-schip fenomeen: de vergelijkbaarheid van de cijfers. Ziekenhuizen passen hun beleid steeds maar bij, MEDE op basis van de sterftecijfers, waardoor de sterfte niet verandert, maar wel de cijfers. Je zou een Data Influence Factor (DIF) in moeten bouwen, die in Limburg op 0,5 ligt. Zodoende zijn de cijfers helemaal niet verschillend per regio. Hoe bepaal je DIF? Heel simpel: ga de werkvloer op. Zij kunnen het onderzoekers direct vertellen.
blij dat de kans dat ik in een ziekenhuis overlijd verandert als de plannen van minister Plasterk om provincies te fuseren doorgaan. dit bericht is typisch gebaseerd op wat de statistiek een nonsense-correlatie noemt.