Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitslag poll: De zorgtop mag verrijkt met diversiteit

Corine Lutz
Er moet breder gekeken worden naar de invulling van diversiteit in de top van de zorg. Dat blijkt uit de reacties op de stelling ‘De top van de zorg moet een betere afspiegeling zijn van de samenleving’. Acht lezers zijn het hiermee eens. Ze benadrukken dat de noodzakelijke diversiteit uit meer moet bestaan dan mannen en vrouwen of culturele achtergrond.
Beeld: Canva

“Meer diversiteit in visie zou bijdragen aan goede besluitvorming leert ons de wetenschap”, schrijft een wijkverpleegkundige uit de thuiszorg. In totaal reageerden er dertien lezers op de stelling.

Bubbel

Een geestelijk verzorger uit de ouderenzorg schetst het probleem dat er te veel blinde vlekken zijn als gevolg van eenzijdigheid en onvermogen van mensen om buiten hun bubbel te denken. “De mensen die het nu voor het zeggen hebben denken dat ze ruimdenkend zijn, maar de blinde vlekken zorgen voor ernstige maatschappelijke gevolgen.”

Dit probleem is volgens deze lezer alleen op te lossen met brede, gerichte inclusie. “Niet alleen cultureel of etnisch, ook neurodivers en zeker met verschillen in opleidingsniveau en sociaal-maatschappelijke positie.”

Ook een directeur denkt breder. “De ervaring is dat er veel zorgprofessionals doorstromen naar de top. Dat versmalt het blikveld. De oorsprong van een bestuurder hoeft niet de zorg te zijn. Competenties en perspectieven opgedaan uit welzijn, onderwijs of andere sectoren zijn ook van belang.”

Verbinding met praktijk

Volgens een teamleider uit de ouderenzorg is het probleem dat de top weinig binding heeft met de uitvoering. “De binding en dus het begrijpen van elkaar is een kloof waar nog veel winst te behalen valt.”

Een CEO uit het ziekenhuis ondersteunt dit. “De top van de zorg zou beter kunnen worden vorm gegeven door mensen die daadwerkelijk in de praktijk hebben gestaan. Dan weet je pas echt wat er speelt in de zorg, zoals contact met real life patiënten,  het ongefundeerde wantrouwen, extreme controledrift en regeldruk. Daarnaast moeten deze mensen verstand hebbend van besturen en bedrijfskunde/ondernemen.”

Bijvangst

Vijf lezers waren het niet eens met de stelling, voornamelijk doordat het invullen van functies niet om iemands gender of achtergrond moet gaan, maar dat gekozen moet worden voor mensen die daarvoor het beste gekwalificeerd zijn. Een adviseur: “Blijkt dat iemand te zijn uit een groep die nog niet heel goed vertegenwoordigd is, dan is dat een mooie bijvangst.”

Uit de reacties van lezers blijkt dat een geforceerde diversiteit mogelijk juist een nadelig effect zou hebben. “Sommige collega’s zullen denken: zit deze collega hier vanwege zijn/haar capaciteiten, of vanwege de door de organisatie gewenste diversiteit in de top?”

Een beleidsadviseur uit de ggz  is van mening dat een drang naar diversiteit geen gezonde basis is voor een authentieke groei naar diversiteit. “Er zou verder onderzoek moeten komen naar de manier van het benoemen van mensen in posities. En daar gezonde impuls aan geven.”

Een gz-psycholoog is van mening dat de top van elke sector bestaat uit een homogene groep; namelijk hoogopgeleiden. De inhoud van wat een persoon aan de top te bieden heeft om de zorg mogelijk te maken vind ik veel belangrijker en relevanter dan de diversiteit.” Daarbij is het volgens de psycholoog belangrijk om als werknemer in contact te staan met de top, zodat zij weten wat er speelt op de vloer, of wat er nodig is om de inhoud van het werk centraal te kunnen stellen en zorgen voor het personeel. “Wie die persoon dan is, doet er voor mij minder toe.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.