Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Poll: Ziekenhuizen moeten een eigen zorgverzekeraar opzetten

In februari 2015 begon ik als redacteur bij Skipr. Zorgvisie was toen nog de grote concurrent. Inmiddels maken we al enige jaren met één redactie deze twee toptitels. Nog altijd schrijf ik met veel interesse over de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg, van vastgoed en finance tot de belangen van patiënten en zorgmedewerkers. Sinds april 2021 ben ik adjunct-hoofdredacteur van Skipr en Zorgvisie.
Ieder najaar voeren zorgaanbieders en zorgverzekeraars het ritueel van de contractering uit. Over en weer zijn hierover steeds terugkerende klachten, over zorgverzekeraars die alleen op de kosten letten en zorgaanbieders die dat te weinig doen. Misschien is het tijd dat ziekenhuizen in Nederland een eigen zorgverzekeraar opzetten?
Pros And Cons Concept. Hand Choosing Plus With Blurred Minus Sym
Beeld: oatawa / stock.adobe.com

Zorgaanbieders klagen vaak dat zorgverzekeraars alleen geïnteresseerd lijken in de kosten en niet in de kwaliteit van zorg. Een oplossing is dat zij een eigen zorgverzekeraar oprichten, schreven Wynand van de Ven en Erik Schut, hoogleraren aan Erasmus School of Health Policy & Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam, in het economenvakblad ESB.

Kaiser Permanente

In de VS is er het succesverhaal van Kaiser Permanente, waar de verzekeringsmaatschappij met 37 ziekenhuizen en andere zorgaanbieders in één consortium zit. Het idee achter deze constructie is dat de verzekeraar gebaat is bij betere zorg, omdat betere zorg leidt tot lagere zorgkosten. Kan een dergelijke opzet voor de Nederlandse ziekenhuizen een weg uit het jaarlijkse contracteercircus betekenen?

Eén voordeel van een ‘eigen’ zorgverzekeraar is dat ze er belang bij zouden hebben met één epd te werken. De onderdelen van Kaiser Permanente zijn ook op die manier met elkaar verbonden.

Eerstelijnszorg

Ziekenhuizen kunnen het initiatief nemen, aldus Van de Ven en Schut, waarbij ook eerstelijnszorg in de eigen zorgorganisatie wordt geïntegreerd. Maar ook regionale zorggroepen waarin een groot aantal huisartsen participeren en stichtingen die eigenaar zijn van een aantal gezondheidscentra (zoals in Amsterdam, Almere of Eindhoven) kunnen een eigen zorgverzekeraar oprichten, al dan niet in combinatie met een ziekenhuis.

Deze poll is gesloten, lees hier de uitslag.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.