Als het aan de politiek lag, waren de medisch specialisten allang in loondienst. Het is de angst voor langjarig, geldverslindend juridisch verzet die ervoor zorgt dat de initiatieven uit Den Haag op dit gebied maar geen doorgang vinden.
De discussie speelt al jaren: oud-minister Edith Schippers bood al in 2015 medisch specialisten die in loondienst gingen een ton aan compensatie. Het leverde nog geen 500 ‘overstappers’ op, op een totaal van 23.000 medisch specialisten in Nederland.
Toch is er wel degelijk beweging op dit dossier. In 2015 was nog zo’n 45 procent van de medisch specialisten vrijgevestigd, in 2020 was dat een kleine 40 procent en ondertussen is dat nog een ruime 30 procent. Jonge medisch specialisten kiezen in toenemende mate voor loondienst want ze hebben geen zin in het ‘ondernemerschap’ en de lange uren die het vrijgevestigd bestaan kenmerken.
Ergo: de dag dat het medisch-specialistisch bedrijf vanzelf verdwijnt, of alleen nog in de marge bestaat, komt vanzelf dichterbij en de roep om loondienst is eerder contraproductief dan iets anders.
Wat denkt u?
Specialisten zouden in loondienst moeten komen. Niet om ze daarmee onder de balkenendenorm te brengen maar vanwege belangrijke zorgorganisatorische aspecten. Zie voor de specificatie en onderbouwing https://gezondezorg.org/arbeidsverband.