De kwaliteitsregistratie voor darmkankerchirurgie heeft in twee jaar tijd niet alleen de kwaliteit verbeterd, maar ook een besparing van 20 miljoen euro opgeleverd. 'De route naar kostenreductie loopt via kwaliteitsverbetering.'
De darmkankerchirurgen registreren al acht jaar
een mooi resultaat. zeker als deze 8 ziekenhuizen (minder dan 10% van het totale aantal) inderdaad, zoals verondersteld, 100% representatief zijn voor de totale groep.
maar: dit behoort toch ‘business as usual’ te zijn!! het is toch zeker een onomstreden maatschappelijke verplichting om voortdurend pro-actief te streven – ook eens zonder vergoedingstarieven voor alles en nog wat – naar kosteneffectieve kwaliteitsverbeteringen.
Ik meen dat de chirurgen die hieraan (naar ik begreep zonder enige vergoeding daar tegenover staand) veel tijd, denkwerk en collegiaal ‘netwerken’ hebben besteed een staande ovatie verdienen. Het is een resultaat dat je op voorhand zou mogen verwachten, maar wanneer het dan ook zo objectief blijkt uit te pakken, passen lovende woorden.Ik ben heel benieuwd naar de relatie tussen kosten van de behandelingen en het verkregen resultaat, temeer daar die kosten zo uiteen blijken te lopen. Nogmaals hulde aan alle betrokkenen van een niet (meer) bij deze vorm van chirurgie betrokken chirurg.
Dit lijkt een succes, maar het transparant maken van de kwaliteitsverschillen vlot niet. Voldoende ‘betrouwbaar’ blijkt een vrijwel onneembare horde. Daarom moet DICA het nu over een andere boeg gooien: kostenreductie.
DICA huurt een onderzoeksbureau in. Performation biedt een bezuiniging aan van 20 miljoen en was daarmee de hoogste bieder en kreeg de opdracht.