Zorgvisie magazine nr. 8, 2024

    Carina Hilders is sinds augustus 2024 bestuursvoorzitter van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Een flinke uitdaging, maar zoals zij zelf zegt: “De mooie dingen moet je benoemen en uitvergroten, zodat je de goede energie laat stromen.” | Ziekenhuizen nemen detacheerders in de arm om geen zzp’ers te verliezen. Inhuur via een detacheerder biedt echter slechts schijnveiligheid | Sjaak Wijma blikt als voormalig voorzitter van Zorginstituut Nederland terug op de voldane taken en de lastige kwesties in het zorgveld | Het personeelstekort en de wachtlijsten in de ggz zijn niet eenvoudig oplosbaar. “Zorg voor consistentie in beleid; ga nou niet jojoën”, bepleit hoogleraar Hans Kroon van het Trimbos-instituut.

    Redactioneel: Waar is de focus op de lange termijn?

    Het schijnt dat ergens tijdens het begrotingsdebat eind oktober het CDA-Kamerlid Harm Krul een motie heeft ingediend waarin hij de regering verzoekt voorbereidingen te treffen voor een staatscommissie “die onderzoek doet naar en met voorstellen komt voor een toekomstbestendige en weerbare inrichting van het zorgstelsel in Nederland”.

    Terecht: Race to the bottom

    In de afgelopen jaren schreef Koen Mous, advocaat van Dirkzwager N.V., over verschillende rechtszaken die zagen op het kostendekkende karakter van zorgtarieven. Hij ziet dat de handvatten die de NZa heeft gegeven bij de onderhandelingen over een nieuw contract niet leiden tot afname van het aantal rechtszaken hierover. 

    Verpleegkundig leiderschap; de zorg wordt er beter van

    Verpleegkundig leiderschap moet de zorg verder brengen. Meer zeggenschap en autonomie voor de mensen die aan het bed staan, levert meer kwaliteit van zorg en vooral werkplezier op waardoor verpleegkundigen minder snel het vak verlaten.

    Fysiotherapie

    VWS biedt eerste lijn geen hulp

    Problemen te over in de eerstelijnszorg: steeds meer mensen kunnen geen huisarts krijgen, fysiotherapeuten moeten het doen met tarieven ver onder de kostprijs en huisartsen kunnen de huisvesting niet meer betalen. Desondanks hoeven zorgverleners voorlopig niet te rekenen op steun uit politiek Den Haag.

    Een super-oor in de binnenzak van de witte jas

    Als het aan de jonge onderneming Lapsi Health ligt, gaat hun innovatie de klassieke stethoscoop vervangen. Een combinatie van hardware, software en algoritmes moet zorgverleners (en wellicht patiënten) voorzien van een ‘super-oor'.

    Carina Hilders: ‘Concentratie van complexe zorg: niet kil sturen op volumenormen’

    Carina Hilders, de nieuwe bestuursvoorzitter van het UMC Utrecht, wil “reflectief blijven zoeken” naar haar opgave in de organisatie. Zij voelt vooral een grote verantwoordelijkheid om de organisatie aantrekkelijk te houden voor jonge professionals. Ze vindt dat kwaliteit leidend moet zijn bij de concentratie van complexe zorg.

    Essay: Transformatie is niet iets voor de bühne

    Er wordt wat af getransformeerd in de gezondheidszorg; we zijn immers met z'n allen in transitie. Helaas worden de hooggestemde verwachtingen in de praktijk vaak niet waargemaakt. De ziekenhuisbrede transformatie bij Bernhoven laat zien hoe het ook anders kan.

    Sjaak Wijma Foto Paul Tolenaar

    Sjaak Wijma: ‘Ziekenhuizen vallen niet om door concentratie hoogcomplexe zorg’

    Voor streekziekenhuizen die stoppen met bepaalde complexe operaties zijn de gevolgen te overzien. Ze raken maar een beperkt aantal patiënten kwijt, dus het voortbestaan van ziekenhuizen staat niet op het spel, stelt Sjaak Wijma adviseur van Zorginstituut Nederland in een afscheidsinterview.

    Strijd om zzp’er barst los

    Verschillende ziekenhuizen stoppen met de inhuur van zzp’ers. Op die manier bereiden zij zich voor op het einde van het handhavingsmoratorium tegen schijnzelfstandigheid. Ze vragen zzp’ers om in dienstverband te komen werken. Tegelijkertijd houden veel van deze ziekenhuizen de detacheringsbureaus achter de hand. 

    ZorgDomein balanceert tussen privaat en maatschappelijk belang

    In 25 jaar tijd is het digitale platform ZorgDomein een vrijwel onmisbare schakel in de Nederlandse zorg geworden. Dat was duidelijk voelbaar tijdens twee storingen eerder dit jaar. Algemeen directeur Paul Simoons geeft antwoord op vragen over ZorgDomein als private onderneming met een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid: "Niemand mag betwijfelen voor wie we het doen."

    Theo van Uum

    ‘Gehandicaptenzorg heeft geen IZA nodig, maar een akkoord dat de zorg overstijgt’

    VGN-directeur Theo van Uum reageert op het regeerprogramma en uitbreiding van het IZA: “Aan de ene kant kun je zeggen dat het jammer is dat je er niet bij zit. Aan de andere kant is het toch ook wel een heel bureaucratisch geheel.”

    Op de foto: Jan Peter Niezink, MVO-manager bij 's Heeren Loo

    Zo maakt ’s Heeren Loo haar organisatie MVO-proof

    De komst van de Europese verantwoordingsplicht op duurzaamheid (CSRD) luidt voor ’s Heeren Loo een nieuw tijdperk in. Waar vastgoed en milieu voorheen de paradepaardjes waren, ligt de nadruk steeds meer op sociaal-maatschappelijke impact. MVO-manager Jan Peter Niezink over de route naar een MVO-proof organisatie.

    Op de foto: arts-onderzoeker Eva Cohen

    ‘Soms moet je tegen heilige huisjes schoppen’

    De verspilling van wegwerpmaterialen wakkerde bij Eva Cohen (28) een groen vuurtje aan. Via onderzoek, onderwijs en de zorg bouwt zij aan een duurzame zorgsector. “Patiënten willen klimaatvriendelijkere keuzes maken wanneer deze niet afdoen aan de kwaliteit.”

    Jaap van den Heuvel: ‘Mensen op de afdeling weten het beter dan ik’

    In deze Agenda de week van Jaap van den Heuvel, interim voorzitter van de Sint Maartenskliniek: "Het is de uitdaging om de sfeer goed te houden, en zakelijk te blijven."

    Congres ggz uit de knel

    Jojo-beleid gaat ggz niet uit de knel helpen

    De gigantische wachtlijsten en het personeelstekort in de ggz zijn niet eenvoudig oplosbaar met een magic bullet. “Zorg voor consistentie in beleid, op basis van een visie. Ga nou niet jojoën.”

    Opinie: Patiëntenorganisaties dreigen hun kerntaak te verzuimen

    Een jaar of acht geleden was ik, Marcel Canoy, voorzitter van Longkanker Nederland. Een hele nieuwe wereld ging voor mij open. Wel een bijzondere wereld. Ik zag bevlogen vrijwilligers samenwerken met toegewijde professionals. Maar ik heb ook nog nooit een wereld meegemaakt waar zoveel gedoe en kinnesinne was.