Wat ook telkens weer klinkt als een ‘ontregel-de-zorg-project’ in de modder vastloopt, is: ‘luister vooral naar zorgverleners!’
Ik ben zo’n zorgverlener. Een huisarts om precies te zijn. En ik hoop van harte dat mevrouw Agema haar doelstelling behaalt. Daarom adviseer ik haar bij laaghangende fruit te beginnen. Bovenaan het lijstje in de huisartsenzorg staat wat dat betreft de AGB-code. Als de minister deze overdraagbaar weet te maken van de ene praktijkhoudend huisarts op de volgende scheelt dat duizenden uren aan administratielast, miljoenen aan zorgkosten en komt het daarnaast de kwaliteit van zorg ten goede.
AGB-code
De afkorting AGB staat voor Algemeen Gegevens Beheer Zorgverleners. Iedere praktijkhoudend huisarts heeft er eentje, want zonder zo’n code kan de dokter helemaal niks: geen bankrekening openen, geen zorg declareren, geen officiële communicatie aangaan met het ziekenhuis en ga zo maar door. Volgens een Buurtdokters-collega met kennis van zaken hangen ruim 60 essentiële handelingen vast aan de AGB-code.
Zo’n code is dus superhandig voor praktijkhoudend huisartsen. Dankzij de AGB weten al je partners wie je bent en met wie zij gegevens uitwisselen. Het maakt het leven makkelijker en de zorg veiliger. Totdat je met pensioen gaat en je praktijk overdraagt aan een jonge, enthousiaste collega. Dan loopt de boel vast. Alles gaat immers over naar de opvolger: het team, de locatie, de inventaris. Behalve de AGB-code.
20 dagen werk
Van de nieuwe praktijkhoudend huisarts verwacht de overheid dat hij of zij zelf een eigen AGB-code aanvraagt bij Vektis, het orgaan dat in Nederland alle declaraties in de zorg afhandelt. De verwerking van de aanvraag duurt slechts 5-10 werkdagen als je alles keurig netjes invult, een dikke maand als er aanvullende vragen komen. Maar voordat alle systemen zijn omgezet en alle partners en instanties op de hoogte zijn van de codewisseling is er heel wat water door de Rijn gegaan. Ondertussen gaat de zorg door en loopt administratief alles in het honderd.
Dossiers bijhouden in je HIS? Communiceren met de wijkzorg via Zorgdomein? Patiënten naar het ziekenhuis verwijzen? Een terugkoppeling van de medisch specialist inzien? Met je verse AGB-code in de hand moet je het allemaal opnieuw opzetten. Dat geldt ook voor het declareren van gedane arbeid. De eerste maanden ben je als nieuwe huisarts dus vooral bezig je praktijk administratief en qua ICT in goede banen te leiden. Terwijl je zorg ondermaats is en je niet betaald krijgt voor je handelingen. En dat allemaal omdat de AGB-code niet overdraagbaar is. Een collega die een praktijk heeft opgevolgd rekende uit hoelang ze bezig was om de boel qua AGB te regelen. Ze kwam, alles bij elkaar opgeteld, uit op 20 volle dagen administratief gedoe.
Enorme kostenpost
De komende vijf jaar gaan er zo’n 1500 praktijkhoudend huisartsen met pensioen. Dat betekent dat 1500 opvolgers ongeveer 20 dagen bezig zijn met het administratief op orde krijgen van hun praktijk en daardoor suboptimale zorg verlenen. Bij elkaar opgeteld zijn dan 30.000 dagen. Dat staat gelijk aan ruim 82 jaar! En dat vanwege een simpele code. Ik laat het graag aan de rekenexperts over hoeveel miljoen (miljard?) aan publiek geld hiermee gemoeid is.
Extra drempel
Het erge is dat jonge huisartsen sowieso al weinig enthousiast zijn om een huisartspraktijk op te volgen. Ze zien allerlei beren op de weg. Het is doodzonde dat het niet overdraagbaar zijn van de AGB-code ertoe leidt dat die lijst met obstakels nog langer wordt. Terwijl de oplossing zo simpel is: maak de AGB-code overdraagbaar. Als we dat doen bezuinigen we bakken met publiek geld, creëren we zeeën van tijd voor huisartsen en assistenten en dragen we bij aan de continuïteit van zorg tijdens de vele generatiewisselingen die die huisartszorg staan te wachten.
Negeer de controle-industrie
Wat zou het mooi zijn als mevrouw Agema deze column leest en direct met de AGB-code aan de slag gaat. Ook hoop ik dat ze haar leger aan risico-analisten in deze kwestie negeert. Want ik weet precies wat de representanten van de controle-industrie gaan zeggen. ‘Er is een risico op fraude.’ Volgens mij kun dat risico simpel ondervangen door de overdracht van de AGB-code onder begeleiding van een notaris te laten plaatsvinden, zoals ook een huis van de ene eigenaar op de volgende overgaat. Doorpakken dus Fleur. Er staat veel op het spel.
Door Sophie Brühl, huisarts en medeoprichter van Buurtdokters
Ha Sophie, echt een hele goede tip: dat gedoe met AGB-codes kost de huisartsenzorg enorm veel zinloze tijd en frustratie.
Nóg beter dan AGB-overdracht bij de notaris lijkt me een AGB-code per huisartspraktijk, naast een AGB-code per huisarts. Patiënten staan dan gekoppeld aan de praktijk, en als daar andere huisartsen komen te werken maakt dat dus niet uit voor allerlei administratieve handelingen. Als Alliantie Amsterdamse Huisartsenzorg AHa hebben we dat ook bepleit bij ‘onze’ ziekenhuizen: koppel een (verwezen) patiënt aan een praktijk en níet aan een individuele huisarts, en richt de communicatie aan die praktijk en dus níet aan die individuele huisarts. Nu zwerven berichten uit ziekenhuizen rond bij andere praktijken (waar de betreffende huisarts inmiddels is gaan werken), privéadressen van huisartsen, kantoren van koepels (bij ons als SAG) etc.. Allemaal communicatiefouten. En allemaal datalekken @AP.
De ziekenhuizen zouden dit graag landelijk willen regelen, in hun ziekenhuissystemen. Wat let ons?