Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bouwkoorts

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie en Skipr. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Denkend aan mooie, nieuwe, gebouwen krijgt menig bobo dollartekens in de ogen. Dat is in de zorg niet anders dan in andere sectoren. De functie van bouwdirecteur is dan ook erg gewild. Wat is er nu leuker dan je eigen zorggebouw neerzetten?
Carina_450.jpg

Helaas verliezen sommigen daarbij het zicht op de werkelijkheid.

Feestelijk
Opgestuwd tot bouwdirecteur van het prestigieuze Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie, dacht ‘de heer C.’ zich te kunnen laten fêteren met etentjes en kaartjes voor voetbalwedstrijden (FC Utrecht?) en en passant een verbouwing aan zijn eigen huis te kunnen ritselen. Althans, zo zegt het OM. Het kan snel gaan: zo ben je nog hoofdpersoon in een aflevering op RTV Utrecht over de nieuwbouw van het St Antonius ziekenhuis, zo ben je gearresteerd op verdenking van corrupt gedrag.   

Vastgoed
Gehandicaptenorganisatie Philadelphia kocht eens een kasteel in Bunnik om er zorgappartementen voor oude vegetariërs in te bouwen. Het staat nog steeds leeg en Philadelphia krijgt het niet meer verkocht. Intussen lopen de verliezen op. Isala wilde de nieuwbouw financieren met risicovolle renteswaps en kreeg alsnog een rekening van 25 miljoen euro gepresenteerd. De nieuwbouwplannen van het Erasmus MC bevatten een zogeheten onrendabele top van 240 miljoen euro, dat is het bedrag waarvoor geen dekking in de exploitatie staat. Dit kost het ministerie van VWS 236 miljoen euro, omdat voormalig VWS minister Klink toezeggingen zou hebben gedaan aan het ziekenhuis.     

21-ste eeuws
Voor het prachtig vormgegeven Orbis Medisch en Zorgconcern in Sittard, inmiddels gefuseerd en onderdeel van Zuyderland Medisch Centrum, werden kosten nog moeite gespaard. Helaas wisten te weinig patiënten de weg naar dit ‘ziekenhuis van de 21ste eeuw ’ te vinden wat het ziekenhuis een miljoenenstrop opleverde. Maar mooi is het wel.

Toekomstbestendig
Het kan ook anders. Gisteren maakte het bestuur van de Noordwest Ziekenhuisgroep bekend de nieuwbouw af te blazen. In Heerhugowaard komt geen groot ziekenhuisgebouw: het huidige ziekenhuis in Alkmaar wordt stukje bij beetje gerenoveerd. Het huidige bestuur verwacht in de toekomst met een kleiner gebouw toe te kunnen en bovendien zijn de kosten beter te spreiden.

Bouwplannen
De uitkomst van de vastgoedruzie in zorg- en wooncentrum De Gelderhorst is nog ongewis. Kan de bestuurder zijn plannen voor 35 nieuwe woningen doorzetten die moeten worden gefinancierd met zorggeld? Of krijgt de geschorste voorzitter van de raad van toezicht gelijk en zijn de bouwplannen dusdanig riskant dat de zorgorganisatie voor oudere doven er zijn voortbestaan mee op het spel zet?

Het is te hopen dat meer bestuurders en toezichthouders het maatschappelijke belang zwaarder kunnen laten wegen dan de eigen eer en glorie. Uiteindelijk gaat het om zorggeld.  

1 REACTIE

  1. Er zijn inderdaad voorbeelden van verkeerde investeringen in Zorgvastgoed te melden. Misschien is het een idee om ook een keer een opsomming te maken van (zeer) succesvolle projecten. Zoals bijvoorbeeld het kleinschalig wonen in Terneuzen, Goes, etc. van de SVRZ. Of de investeringen van De Zorggroep in bijvoorbeeld Horst? Bij de Hogewey in Weesp komen zelf veel buitenlandse bezoekers naar de succesvolle investeringen kijken! Laten we niet blijven treuren bij mislukkingen maar ook de successen benoemen en vieren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.