Bij de inauguratie van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten waren de CEO’s van alle grote techbedrijven aanwezig, prominent op de eerste rij. Van Alphabet (het bedrijf achter Google) tot Apple, en van Meta tot OpenAI. Met de inmenging van deze bedrijven in de Amerikaanse politiek en vice versa, is het tijd dat de Nederlandse zorgsector hierop reflecteert, want de afhankelijkheid van deze bedrijven groeit snel. Wanneer Oracle, Salesforce, Cisco of bijvoorbeeld Epic eenzijdig hun voorwaarden aanpassen, zich terugtrekken uit Europa of als de Amerikaanse president sancties oplegt of de dienstverlening anderszins beïnvloedt, zal dit veel zorgorganisaties raken.
Grip op ‘big tech’
Het is niet makkelijk om de afhankelijkheid van ‘big tech’ te verkleinen. Om goede digitale diensten en software te maken en grote meerwaarde te creëren, is vaak schaal nodig. En die hebben de genoemde bedrijven natuurlijk wereldwijd. Toch zijn er manieren om de afhankelijkheid in ieder geval goed in beeld te krijgen en waar dit kan deels te beperken. Dit geeft de Nederlandse zorgsector meer grip en eigenaarschap over de eigen digitale systemen en diensten.
Ontwikkel een eigen visie
Start met de strategische vragen: hoe houden we de zorg zo goed mogelijk voor iedereen toegankelijk en betaalbaar en wat is hiervan als afgeleide de strategie voor de eigen organisatie. Dan volgt als vanzelf een visie welke technologie en partners hierbij nodig zijn.
Omdat veel zorgorganisaties qua interne processen op elkaar lijken, is het waardevol om voor IT en digitalisering samen op te trekken. Zo kom je als sector en als zorgorganisatie allereerst tot een eigen visie op digitalisering in de zorg en ontstaat een scherper beeld waar de oplossingen van grote Amerikaanse partijen wel nodig zijn en waar al alternatieven mogelijk zijn.
Europese wetgeving
De EU loopt wereldwijd voorop als het gaat om wetgeving die burgers en organisaties beschermt. Veel privacy- en mededingingswetgeving vindt zijn oorsprong in Europese landen. Ook voor de nu snel opkomende AI-technologieën loopt de EU voorop met wetgeving. En ja, hier moeten de grote techbedrijven uit bijvoorbeeld Amerika of China zich aan houden voor de diensten die ze binnen de EU leveren.
Samen optrekken
Als het lukt om als zorgsector gezamenlijk en als individuele zorgorganisatie vanuit een sterke eigen visie aan de slag te gaan met digitale technologieën worden we én minder afhankelijk van big tech en komen we het verst. Daarom zorgsector: trek samen op en houd de regie, om zo te zorgen dat techniek de sector blijft ondersteunen. En verklein zo het risico op problemen door te grote afhankelijkheid van big tech.
Door: Erica Bouma-Gelle en Godfried Bogaerts, BeterDichtbij