Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Poll-uitslag: Overgrote meerderheid wil één cao voor de zorg

Redacteur Skipr en Zorgvisie
Ja, er moet één cao komen voor de hele zorgsector, vinden de meeste Zorgvisie-lezers die reageerden op de stelling van afgelopen week. Voorstanders vinden dat een uniforme cao eerlijke concurrentie en uitwisseling tussen zorginstellingen mogelijk maakt. Tegenstanders vrezen juist voor eenheidsworst waarbij de eigenschappen van specifieke sectoren uit het oog worden verloren.
Beeld: Canva

Eerder opperde RegioPlus-bestuursvoorzitter Jelle Boonstra het idee voor een algehele cao. “Het zou enorm helpend zijn als er eigenlijk geen drempels meer zijn vanwege de verschillende cao’s”, aldus Boonstra tegen Zorgvisie.

Er kwamen in totaal 119 reacties op de stelling via de site van Zorgvisie en Skiprstories, het Instagram-kanaal van Skipr. 94 mensen waren het eens met de stelling, terwijl 25 lezers het idee afwezen.

Gelijke beloning en minder concurrentie

Een belangrijk thema in de reacties is waardering. Veel voorstanders vinden het onbegrijpelijk dat zorgmedewerkers, met vergelijkbare diploma’s en verantwoordelijkheden, soms fors verschillen in loon en secundaire arbeidsvoorwaarden. “Het is toch belachelijk dat bijvoorbeeld een verpleegkundige of verzorgende in de verstandelijk gehandicaptenzorg minder verdient dan een verpleegkundige in het verpleeghuis en/of het ziekenhuis?!” schrijft een diabetesverpleegkundige uit de vvt-sector verontwaardigd. Een andere verpleegkundige, ook werkzaam in de vvt, stelt: “Salarisverschillen zijn niet geheel eerlijk, dat kan mensen uit de ene sector wegtrekken naar de andere.”

Daarmee raakt het onderwerp een tweede punt: wanneer verpleegkundigen de overstap maken naar een zorginstelling met gunstigere voorwaarden, ontstaat onnodige concurrentie en kosten voor werkgevers. “Collega’s vertrekken omdat ze elders hoger ingeschaald worden”, aldus een verpleegkundige in de ouderenzorg.

Doorstroming

Daarnaast wijzen veel respondenten op het belang van een soepele doorstroom tussen de verschillende zorgsectoren. Een manager in de gehandicaptenzorg zegt: “Het is belangrijk dat de schotten worden opgeheven zodat de uitwisselbaarheid beter mogelijk wordt. Denk hierbij aan functiehuizen, zorgzwaartebeoordelingen en organisatie van de werkzaamheden.”

Kostenbesparing en helderheid

Verschillende bestuurders en financiële experts leggen de nadruk op kostenbesparing. Meerdere cao’s zijn niet nodig, schrijft een bestuurder uit het sociaal domein. “Het kost veel geld voor brancheverenigingen, cao-onderhandelingstafels, afstemming et cetera,” Ook zou er meer duidelijkheid ontstaan voor medewerkers die nu soms moeten puzzelen in verschillende loon- en vakantieschalen wanneer zij van werkgever wisselen.

Maatwerk

Tegenstanders vinden dat de verschillen tussen bijvoorbeeld gehandicaptenzorg, ziekenhuizen, ggz en vvt dusdanig groot zijn, dat één cao niet toereikend is. Een IC-verpleegkundige in een umc zegt daarover: “De sectoren zijn heel verschillend en divers. Het maatwerk verdwijnt dan uit de cao’s.”

Bovendien leeft de angst dat een overkoepelende cao een verslechtering betekent van gunstige regelingen die nu specifiek in bepaalde sectoren gelden. “Je kunt niet zomaar personeel uitwisselen zonder goede basis. […] Bij een cao mag er geen verslechtering van arbeidsvoorwaarden komen,” schrijft een gepensioneerd verpleegkundige en manager uit de ziekenhuizen.

Eén basis-cao

Een mogelijke middenweg die meermaals genoemd wordt, is één basis-cao met uniforme punten zoals salarisschalen, indexatie en pensioen. Daaronder zouden specifieke hoofdstukken per sector kunnen bestaan. “Goed zou zijn één basis-cao met sectorale uitwerkingen. Basiszaken als loon zouden best uniform kunnen, specifieke regelingen vragen vaak maatwerk”, aldus een directeur in de ambulancezorg.

Congres: Oplossingen voor de krappe arbeidsmarkt

Op 12 juni 2025 organiseert Zorgvisie het congres Oplossingen voor de krappe arbeidsmarkt over werkgeverschap, duurzame inzetbaarheid en optimaal personeelsbeleid.

Klik hier voor meer informatie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.