Zorgvisie magazine nr. 1, 2025

    Fotografie: Paul Tolenaar

    ‘Het is onze taak om de zorg in de toekomst toegankelijk te houden’, vertelt Jan-Kees van Wijnen, bestuurder van tanteLouise in het coverinterview van dit nummer | Emmeke van Eersel (Middin): ‘Nu is er momentum om de arbeidsmarkt inclusiever te maken voor mensen met een beperking’ | Binnen de besturen van de umc’s heeft geen enkel bestuurslid een niet-westerse afkomst, redacteur Corine Lutz deed onderzoek | Tien jaar. Zo lang heeft de strijd geduurd van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) voor nieuwe volumenormen op het gebied van kankerzorg | En meer…

    De grote herverdeling van kankerzorg

    Ziekenhuizen en de zeven oncologienetwerken zijn bezig met transformatieplannen voor de regionale herverdeling van oncologische en vaatchirurgische ingrepen over ziekenhuizen. Bestuurders maken zich nu al zorgen over de reisafstand voor patiënten in landelijke gebieden, zoals Zeeland en Friesland.

    Jan Kees van Wijnen: ‘Innovaties stranden te vaak in schoonheid’

    “Het is onze taak om de zorg in de toekomst toegankelijk te houden. Sociale, technologische en procesinnovaties spelen daarin een grote rol”, vertelt Jan-Kees van Wijnen, bestuurder van tanteLouise.

    Goed werkgeverschap

    Goed werkgeverschap komt eindelijk van de grond door zzp-deadline

    Zorgorganisaties lijken eindelijk in beweging te komen om een betere werkgever te worden. Dat gebeurt vanwege de noodzaak om schijnzelfstandigen over te halen in loondienst te komen werken. Medewerkers die al in vaste dienst zijn, profiteren ook van de veranderingen. 

    Op de foto: bestuurders Hanno Brandsema en Angélique Koevoets

    Bestuurders Ipse de Bruggen: ‘De financiering van onze complexe zorg is niet houdbaar’

    Altijd meer mogelijk. Dat was jarenlang het adagium van Ipse de Bruggen. Maar met steeds meer VG7-cliënten, personeelstekorten en een vastgoedopgave van 350 miljoen euro is het tijd voor herbezinning. Dat vertellen bestuurders Angélique Koevoets en Hanno Brandsema in hun honderd dagen analyse.

    Eva van Baarle

    Betere uitkomsten door een sociaal veilige cultuur

    Een open en veilige cultuur draagt voor een belangrijk deel bij aan betere uitkomsten en daarmee aan de effectiviteit van een organisatie. Voor een cultuurverandering, die daar vaak voor nodig is, is het van belang om aan te sluiten bij de ervaringen en visie van werknemers op de werkvloer, zegt Eva van Baarle, universitair hoofddocent Sociale Veiligheid, Just Culture en Ethiek aan de Faculteit Militaire Wetenschappen en projectleider van het Just Culture project bij Defensie.

    Op de foto: Ilyes Machkor

    ‘Duurzaamheid vraagt een regionale aanpak’

    Tijdens de geboorte van zijn zoontje werd Ilyes Machkor (31) geconfronteerd met de enorme afvalberg in het Dijklander Ziekenhuis. Het vormde voor hem het startschot om zich in te zetten voor een groene zorgsector. Eerst in het ziekenhuis, nu bij Zilveren Kruis. “Ik wil systemische obstakels opruimen.”

    Uitsluitend witte bestuurders en toezichthouders bij umc’s

    Zorgvisie benaderde alle zeven Nederlandse umc’s en vroeg op welke manier hun raden van bestuur en raden van toezicht werken aan diversiteit binnen hun geledingen. Binnen de besturen van de umc’s heeft geen enkel bestuurslid een niet-westerse afkomst. Het beeld bij de raden van toezicht van de umc’s is niet anders; alle toezichthouders zijn wit.

    Jet Bussemaker

    Jet Bussemaker over ‘haar’ zorgproject in Haagse wijken: ‘Dit werkt’

    Kwetsbare mensen helpen doe je vooral samen met betrokken partijen in de wijk. “Gemeenten kunnen het niet alleen, zorgverzekeraars en zorgaanbieders ook niet. Dus we hebben ruimere kaders van boven nodig om het in de wijken te doen”, zegt Jet Bussemaker, voorzitter van Gezond en Gelukkig Den Haag.

    De Netwerkintake: van gedachtegoed naar uitvoering

    Ggz-instellingen zoeken naar een manier van organiseren die doelmatig en toekomstbestendig is en gericht op duurzaam herstel. Dokter Bosman implementeerde hiertoe de Netwerkintake, een praktische methode voor het intakegesprek waarbij gebruik wordt gemaakt van de eigen kracht en het netwerk van de cliënt.

    MooiMaasvallei: succesfactoren van het eerste goedgekeurde regioplan

    De weg er naartoe was lang en hobbelig, maar nu is het dan toch gelukt. Het transitieplan van de regio MooiMaasvallei heeft op 26 november 2024 definitief groen licht gekregen en heeft daarmee als eerste een domeinoverstijgend transformatieplan bekostigd gekregen. De netwerkorganisatie mag 64 miljoen euro IZA-geld verwachten voor de komende drie jaar.

    Concentratie van ziekenhuiszorg mag niet ten koste gaan van kwetsbaren

    Voorzitter van de raad van bestuur Edwin van der Meer van het BovenIJ in Amsterdam-Noord mengt zich in de discussie over spreiding en concentratie van zorg door aandacht te vragen voor patiënten voor wie het financieel lastig is om verder te reizen voor zorg.

    Emmeke van Eersel

    ‘Nu is er momentum om de arbeidsmarkt inclusiever te maken voor mensen met een beperking’

    Er zijn legio projecten waarbij cliënten uit de gehandicaptenzorg succesvol aan de slag gaan op de arbeidsmarkt. Maar vaak blijft ondersteuning nodig en blijkt opschaling ontzettend lastig. Terwijl een baan juist zoveel invulling geeft aan het leven van mensen. Middin-bestuursvoorzitter Emmeke van Eersel heeft stille hoop dat de krappe arbeidsmarkt deze projecten een nieuw momentum geven.

    Knappe kap Micro-Cosmos

    Slimme slaapkap zorgt voor meer nachtrust en minder werkdruk

    Mensen in ziekenhuizen en verpleeghuizen slapen vaak slecht vanwege de vele prikkels. Die worden weggenomen door de Micro-Cosmos. De verrijdbare kap zorgt er niet alleen voor dat mensen beter slapen, de toepassing levert het personeel ook tijdswinst op.