Anneke Westerlaken, voorzitter van branchevereniging ActiZ, ziet hoe zorgorganisaties worstelen met onduidelijke regels, financiële prikkels en het opleiden van personeel | V&VN-voorzitter en hoogleraar Bianca Buurman pleit voor meer zeggenschap en een sleutelrol voor personeel in de beweging naar passende zorg | Voor werkgevers volstaat een simpele vacaturetekst niet meer, ludieke wervingsacties zijn een vereiste | Een herkenbaar rolmodel werkt als superkracht bij geneeskundestudenten | En meer…
De zorg- en welzijnssector staat onder grote druk. De ruim 1,6 miljoen werkenden ervaren dat dagelijks als zij vanuit hun professionaliteit de best mogelijke zorg willen geven en dat niet altijd kunnen. De hamvraag is: waar zijn zij het meest mee gediend?
Het afgelopen decennium was een feest voor zzp'ers in de huisartsenzorg. Doktersassistenten, praktijkondersteuners en huisartsen zelf gingen en masse als zelfstandige zonder personeel aan de slag. Hun aandeel steeg tussen 2013 en 2022 met maar liefst 200 procent. Vorig jaar werkte bijna een kwart van alle medewerkers in huisartsenpraktijken en gezondheidscentra als zzp'er.
Instellingen waar zeggenschap voor zorgprofessionals goed is geregeld, verbeteren niet alleen de zorg, maar zijn ook aantrekkelijkere werkgevers. V&VN-voorzitter en hoogleraar Bianca Buurman pleit daarom voor meer zeggenschap en een sleutelrol voor professionals in de beweging naar passende zorg.
De zorgsector spant zich creatief in om personeel te werven. Met een opvallende actie laten werkgevers zien dat ze creatief, gedurfd en aantrekkelijk zijn.
Zzp'ers terug in loondienst. Dat was de bedoeling van het handhavingsmoratorium dat op 1 januari 2025 is afgeschaft. Hoewel hun groei in aantal tot staan is gebracht, is het tijdperk van de zzp'er nog lang niet ten einde. Ondertussen slaan detacheerders hun slag.
In de ouderenzorg staat de druk flink op de ketel: zzp'ers willen maar mondjesmaat in loondienst terwijl de vraag naar personeel blijft groeien. Anneke Westerlaken, voorzitter van branchevereniging ActiZ, ziet hoe zorgorganisaties worstelen met onduidelijke regels, financiële prikkels en het opleiden van personeel. Ondertussen wordt het steeds belangrijker dat de politiek een keuze maakt: wie mag nog in het verpleeghuis?
Sinds november kan zorgpersoneel bij vijf ziekenhuizen in de regio Utrecht tegelijk solliciteren via het loopbaanplatform jouwziekenhuisbaan.nl. Ruim drie maanden later zijn er vier vacatures ingevuld en hebben 40 deelnemers zich aangemeld voor de gezamenlijke talentenpool van de ziekenhuizen.
Laat als bestuurder zien dat je inclusie en het tegengaan van discriminatie in je organisatie serieus neemt en maak met monitoring zichtbaar wat er gebeurt op dit gebied. Dat zegt onderzoeker Sharon Polak nadat zij onderzoek deed naar de rol van bestuurders en toezichthouders tegen discriminatie. “Bij de meeste organisaties ontbreekt het aan monitoring. Dan blijft het probleem onzichtbaar, zeker voor de top.”
Geneeskundestudenten blijken als rolmodel niet één arts te hebben. In plaats daarvan hebben ze een mozaïek van kenmerken van verschillende artsen, samengevoegd tot een mentaal plaatje van hun ideale arts. Het perfecte rolmodel bestaat dus alleen in het hoofd van de student, en niet in de werkelijkheid, zegt Isabella Spaans, onderzoeker aan het UMC Utrecht.