Een tijdje terug had oogarts Robert Wisse van Xpert Clinics een patiënt die voor een staaroperatie helemaal uit Terneuzen naar de kliniek in Zeist was gekomen. Wisse, zelf Zeeuw van oorsprong, wilde natuurlijk weten waarom ze die lange reis had gemaakt. Wat bleek? In het ziekenhuis in Terneuzen was de wachttijd voor een staaroperatie maar liefst 341 dagen, terwijl ze bij Xpert binnen acht dagen terecht kon. En dan rijd je dus naar een kliniek 200 kilometer verderop – om vervolgens alsnog door een Zeeuw geholpen te worden!
Korte lijnen
Het geeft maar aan hoe efficiënt zelfstandige behandelcentra als Xpert Clinics kunnen werken, met name (maar niet uitsluitend) als het gaat om planbare zorg. “Omdat onze teams relatief klein zijn, kunnen we iedere patiënt oprechte, persoonlijke aandacht geven,” zegt oogarts Wisse, sinds 2023 medisch coördinator bij Xpert Clinics Oogzorg. “Tegelijkertijd zijn we door korte lijnen en efficiënte processen ook heel flexibel, waardoor mensen nooit lang hoeven te wachten op een ingreep, ook niet voor hoornvliestransplantaties.”
Oogzorg is één van de aandachtsgebieden van Xpert Clinics, dat in totaal meer dan 40 vestigingen in heel Nederland heeft. Binnen die niche heeft Xpert zich weer gespecialiseerd in hoornvliestransplantaties, staaroperaties en laserbehandelingen, al benadrukt Wisse dat de oogzorgklinieken in Zeist, Veenendaal en Hilversum in principe alle vormen van (verzekerde) oogzorg aanbieden. “Oogzorg is een volumevak. De zorgvraag is enorm en er worden heel veel ingrepen gedaan,” zegt Wisse. “Alleen al bij ons zagen wij afgelopen jaar 9000 verwijzingen. En hoe vaker je een bepaalde ingreep doet, hoe beter en efficiënter je er in wordt. Dáár zit onze meerwaarde.”
Kunstlens
Van alle behandelingen komen staaroperaties, waarbij een troebele ooglens wordt vervangen door een kunstlens, verreweg het meest voor, aldus Wisse. De ingreep zelf duurt twintig minuten, en verloopt vaak voorspelbaar. Daardoor kan een programma efficiënt ingepland worden. Hierdoor groeit Xpert Clinics richting 4000 staaroperaties per jaar. Bovendien kan men tegenwoordig aan beide ogen tegelijk worden geopereerd waardoor de patiënt maar een operatie hoeft te ondergaan.
Maar de ingreep waarmee Dr. Wisse zich met name in wil onderscheiden is de technisch gecompliceerdere hoornvliestransplantatie. De aanleiding voor een dergelijke operatie is in de meeste gevallen een erfelijke aandoening, waardoor het hoornvlies sneller veroudert dan normaal (Fuchse Endotheelcel Dystrofie). “Het is een langzaam ziekteproces, waardoor mensen er ook aan wennen dat ze steeds slechter zien, en hun leven er op aanpassen,” zegt Wisse. “Vroeger werden deze operaties met name in de academische ziekenhuizen gedaan, maar door innovaties in de procedure kan dit nu ook heel goed in een oogkliniek zoals Xpert Clinics plaatsvinden. Patiënten denken nog vaak dat er niets aan te doen is, maar tegenwoordig is zo’n aandoening dus goed te verhelpen.”
Precisiewerk
Bij een hoornvliestransplantatie wordt een heel klein deel van het oude hoornvlies verwijderd en vervangen door een donorhoornvlies. Het gaat daarbij om stukjes weefsel van 8,5 millimeter in diameter en slechts 0,03 millimeter dik, dus ‘precisiewerk’ is nog een understatement. “Als het donorweefsel goed aanslaat kunnen patiënten weer uitkomen op hun oorspronkelijke gezichtsvermogen,” zegt Wisse. “Ze kunnen weer autorijden, ze kunnen weer van een computerscherm lezen, kortom: ze kunnen weer deelnemen aan het maatschappelijk verkeer en hebben een betere kwaliteit van leven. En daar doen we het uiteindelijk voor.” Verwijzers uit de regio zijn goed op de hoogte dat patiënten voor medische geïndiceerde laserbehandelingen ook snel en goed bij Xpert Clinics terecht kunnen.
Wisse en zijn collega’s laten zich bij hun behandelingen ondersteunen door de datasets die Equipe Zorgbedrijven, het moederbedrijf van Xpert Clinics, in de loop der jaren heeft opgebouwd. Artsen kunnen deze zogenaamde patient reported outcome measurements en zelfmetingen gebruiken om samen met patiënten zorgbeslissingen te maken, voorspellingen te doen over een bepaalde operatie of de nazorg te automatiseren. Door data efficiënt te verzamelen en te hergebruiken zijn medewerkers minder tijd kwijt aan administratie en kunnen zij meer tijd besteden aan zorgtaken; de productiviteit per medewerker neemt daarmee toe.
Proces digitaliseren
Daarnaast worden deze data ook gebruikt om de patiënt de weg te wijzen naar de juiste zorgverlener, vertelt Wisse. “Een patiënt die voor het eerst bij ons aanklopt, kan een gevalideerde vragenlijst en een zelftest van het gezichtsvermogen invullen, waarmee hij of zij direct op de juiste plek komt. Vaak weten mensen namelijk niet waar ze moeten zijn met hun oogklachten, en zitten ze soms een aantal keer bij hun opticien of huisarts voor ze in contact zijn met de juiste specialist. Door het proces te digitaliseren kunnen we heel efficiënt triëren. De huisarts blijft op de hoogte, en wordt ontlast. Op die manier dragen we ook ons steentje bij aan de houdbaarheid van het zorgstelsel.”