Mantelzorgers vinden het steeds moeilijker om hun zorgtaken uit te voeren. Dat signaleert Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg. Zorginstellingen, de overheid en woningcorporaties stellen steeds meer regels en richtlijnen, waardoor de mantelzorgers ernstig worden belemmerd.
Mezzo komt niet met harde cijfers,
Zullen we ervan maken ‘regeldrift belemmert zorg’ …. Het beleid is schizofreen, langer thuis wonen met hulp vanuit de omgeving en thuiszorg. Nou alle beleidsmaatregelen die opgezet worden gaan hier lijnrecht tegenin.
”Een ander voorbeeld is dat de bijstandsuitkering wordt gekort of stopgezet, omdat de mantelzorger niet kan voldoen aan de sollicitatieplicht.”
Dus iemand moet langer in de bijstand kunnen blijven zitten om zorg te kunnen verlenen.Dat is een logisch gevolg als je zorg thuis gaat stimuleren door mantelzorg maar dat geeft het predikaat ”noodzakelijke bezuiniging” wel een vreemde bijsmaak. I.p.v. dure zorgverlener kost ”cliënt” de zorgverzekering niets meer , maar wordt de zorg nu betaald uit de bijstandspot van sociale zaken .”Bezuinigen” volgens Rutte.
Zorgverlener ook werkloos met uitkering thuis straks , als we de cijfers van het ministerie mogen geloven .Wordt wel dure ”zorg” zo met twee uitkeringen.
Inderdaad; en dit betreft dan alleen nog maar wet- en regelgeving die de mantelzorger belemmeren. Meer algemeen: burgerinitiatieven, -participatie, innovatie en zelfredzaamheid worden belemmerd door wet- en regelgeving van de overheid. Deze wet- en regelgeving vindt z’n oorsprong in het pre-crisistijdperk en groeit nu nog steeds.
Anders gezegd: wet-, regelgeving en de daarmee samenhangende dure bureaucratie zijn doorgeslagen en houden ons in de crisis.