Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Inkomensgroei aan de top

Het snelst groeiende beroep van Nederland sinds 1996 is 'manager van een zorginstelling'. Dat bleek vorige week donderdag uit CPB-cijfers. Een dag later kwam het bericht dat topfunctionarissen in de zorg niet blij zijn met de verlaging van topinkomens door de Wet Normering Topinkomens (WNT). Een discussie over de groei van zorgkosten wordt hiermee weer eens aangezwengeld.
Inkomensgroei aan de top
Foto: Reed/Jan Willem Schouten

Na jaren van ongebreidelde groei krimpt de werkgelegenheid in de zorg sinds 2013 gestaag. Het kabinetsbeleid is er voor de toekomst op gericht om de groei in de zorg zo veel mogelijk binnen de perken te houden. Dit leidt ertoe dat veel zorgmedewerkers na drie tijdelijke contracten de sector verlaten. Jonge mensen met flexibele contracten vangen de klappen van de krimp op. Voor de oudgedienden is de mobiliteit van baan naar baan vrijwel helemaal tot stilstand gekomen. Cao’s in de zorg komen slechts na jaren van moeizame onderhandelen tot stand en bieden hooguit één of twee procent loonsverhoging.

Overhead

Als we een recente analyse over de arbeidsmarkt van het Centraal Planbureau mogen geloven, is er een beroep in de zorg dat dwars tegen deze tendens in gaat. Dat is de functie van zorgmanager, die tot en met 2014 de snelst groeiende baan van heel Nederland blijkt te zijn. Toch vreemd als je jarenlang persberichten leest van organisaties die trots melden dat hun overhead gekrompen is. De hele Lean-beweging blijkt aan de hogere managementfuncties voorbij te gaan.

WNT

Toch zijn managers niet compleet immuun voor de algehele versobering in de maatschappij. Zo is daar de Wet Normering Topinkomens (WNT), die de inkomens van topfunctionarissen beperkt tot maximaal het ministerssalaris. Hiertegen kwam een aantal ‘vertegenwoordigers van betrokken sectoren’ in het geweer afgelopen week. De argumenten die zij tegen de WNT hanteren zijn: ‘de zorg wordt steeds ingewikkelder, daarom heb je specialisten nodig en die zijn duur.’ Het tweede argument is ‘De mobiliteit komt in gevaar. Subtoppers zullen voor dat geld niet door willen stromen naar de top. Artsen zullen zich niet meer geneigd voelen om ook leidinggevende taken op zich te nemen.’

Artsen

Op zichzelf lijken deze argumenten niet onredelijk, maar iedereen in de sector kan ze aandragen. Het werk van een verpleegkundige is ook ingewikkelder geworden, maar er is de laatste jaren nauwelijks  een cent bijgekomen en de mobiliteit blijft nul komma nul. Ten slotte zou ik mij persoonlijk niet willen laten behandelen door een arts die het zorg verlenen naast zijn lucratieve bestuurstaken er een beetje bij doet. Noem mij gek maar geef mij maar een fulltime arts. Die mag van mij zelfs meer verdienen dan een minister, mits hij aantoonbaar beter is dan de andere artsen. Laat uw mening niet onbetuigd

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

1 REACTIE

  1. Wat een onzinnig betoog. De snelst groeiende beroepsgroep zijn de zorgmanagers, de tweede of derde laag in de organisatie. De WNT geldt uitsluitend voor topfunctionarissen, bestuurders, de hoogste laag in de (zorg)organisatie. Die toplaag groeit niet, maar krimpt, door fusies.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.